Home

media_xl_5556525Na Brussel en Antwerpen is Gent de derde grootste stad in België. Een diverse stad met de eigen uitdagingen voor de toekomst. Na het succes van Brieven uit Brussel en Brieven uit Antwerpen komen de Gentse jongeren aan het woord.

Gent staat bekend als een progressieve stad. Een stad waar mensen graag komen en leven. Ook op internationaal niveau weet Gent heel wat toeristen te bekoren. De stad figureert in verschillende lijsten als top bestemming voor city trips. Niet zo lang geleden werd het verkozen als ‘derde meest authentieke stad ter wereld’.

Maar zoals elke andere stad ontsnapt het niet aan heel wat problemen. In verschillende wijken in de stad is er een toename van armoede en ongelijkheid. Er zijn problemen zoals tekort aan sociale woningen, integratie van de Roma’s, ruimte voor jongeren, verloederingen van bepaalde wijken enz.

Via Brieven uit Gent bieden we een kans aan de Gentse jongeren om naar buiten te komen met hun verhalen en ervaringen over de stad. Er zijn problemen en uitdagingen, maar er zijn ook gewone verhalen en positieve verhalen. Er is heel wat creativiteit in deze stad en daarom willen we naar de jongeren zelf luisteren. Een groep dat veel te weinig aan het woord komt..

Dit maakt dat we weinig weten over de jongeren en wat we denken te weten vaak op stereotypes en vooroordelen wordt gebaseerd. Jeugdwerkers, leerkrachten, middenveldorganisaties, artistieke werkingen, en bewegingen van onderuit die met jongeren werken proberen de media en beleidsmakers een andere realiteit te tonen, de dagelijkse realiteit van deze jongeren.

Toch slagen beleid, media en publieke opinie erin om deze realiteit te negeren. Men is er rotsvast van overtuigd dat er maar één soort jongeren bestaat. Als er dan toch een positief verhaal naar buiten komt, dan hoor je steeds die ‘ja, maar’.

Er is nood om hiertegen weerstand te bieden en de ervaringen en verhalen van Gentse jongeren naar buiten laten komen.

Na de succes van Brieven uit Brussel en Brieven uit Antwerpen, een project van jongerenwerker en politiek filosoof Bleri Lleshi en De Morgen, lanceren we Brieven uit Gent. Tien Gentse jongeren schrijven een stuk over hun ervaring met de stad, over wat op hun buik ligt. Dat kunnen positieve of negatieve ervaringen zijn, problemen en uitdagingen. Het belangrijkste is dat de stem van de jongeren naar buiten komt en dat ze over zichzelf, hun leeftijdsgenoten en de stad kunnen vertellen.

Bleri Lleshi geeft feedback op de stukken die de jongeren schrijven. De artikels worden op de blog van Bleri Lleshi gepubliceerd, één van meest gelezen blogs in België. Bovendien is er een samenwerking met de krant De Morgen, die vijf geselecteerde stukken zal publiceren elke donderdag vanaf 28 februari vijf weken lang.

Procedure

–         Je bent tussen 16 en 26 jaar oud en woont, werkt en/of studeert in Gent.

–         Je stuk is maximum 800 woorden.

–         Het stuk mailen jullie naar brievenuitgent@gmail.com voor 25/05/2013

–         Als je een degelijk stuk hebt geschreven, zal Bleri Lleshi je contacteren met de nodige feedback om het klaar te maken voor publicatie.

–         Elke week verschijnt een stuk op Lleshi’s blog, 10 weken lang.

–         Vijf teksten verschijnen in De Morgen, ook op wekelijkse basis.

Tips bij het schrijven

–         Schrijf duidelijk en zo helder mogelijk.

–         Vertrek vanuit je ervaringen, verhalen, problemen en verwachtingen.

–         Schrijf over iets wat op je buik ligt.

–         Over actuele thema’s schrijven is geen slecht idee.

–         Schrijf zo correct mogelijk, dat het geen perfect Nederlands is, is geen probleem. We zorgen wel voor de taalkundige verbetering.

Een samenwerking van Bleri LleshiDe Morgen

Foto © Tim Dirven

https://blerilleshi.wordpress.com

https://www.facebook.com/Bleri.Lleshi

@blerilleshi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s