Home

De situatie van de daklozen in Brussel is rampzalig. Het koude weer blijft aanhouden. Honderden daklozen staan op straat en vanaf 31 maart, het einde van het winteropvang, zullen er nog meer op straat terechtkomen. SDF (Service D’aide Fraternel) is een initiatief van een groep jongeren die zich al wekenlang inzetten voor de daklozen in Brussel. Ze brengen warm eten en kleren naar de daklozen in de drie grote stations van Brussel en naar een aantal kraakpanden. We volgden ze op een van hun acties. Het is eind maart, maar nog steeds bitterkoud.

kok

Er wordt op verschillende plaatsen gekookt voor de Brusselse daklozen. In huizen in kleine dorpjes in Vlaanderen tot en met Molenbeek in Brussel. Meestal zijn het de ouders van de jongeren die koken. Hier zijn we in een restaurant in Ninove. De kok heeft 60 liter kippensoep gemaakt.

Yassin

 

 

 

 

 

 

 

 

Yassin Najar, een Brusselse jongere die intussen al een aantal jaren in Geraardsbergen woont, is een van de jongeren die SDF (Service D’aide Fraternel) heeft opgericht om de daklozen in Brussel te helpen.

auto Yassin

 

 

 

 

 

 

Elke zondag laadt Yassin zijn auto met soep, eten en kleren, richting Brussel. Eerste halte is Brussel-Zuid.

Brussel Zuid

Een groep van twintig jongeren zorgt dat alles netjes verloopt. Voor de meerderheid zijn het Brusselse jongeren, maar er zitten ook jongeren uit Vilvoorde, Ninove en andere Vlaamse gemeenten tussen. Hun taken zijn verdeeld en iedereen weet wat hij/zij te doen heeft.

eten uitdelen Brussel Zuid

 

 

 

 

 

 

De pot schaaft vandaag verschillende soorten pasta, kippensoep, water, fruitsap, wafels en snoep. Iedereen krijgt het eten apart en de jongeren zorgen ervoor dat alles zo hygiënisch mogelijk verloopt.

dakloze en jongere

 

 

 

 

 

 

Een dakloze met eten in zijn handen wou graag op de foto met een Molenbeekse jongere die mee komt helpen.

dakloze aan het eten

Buiten is het ijskoud. Het is 24 maart maar er ligt veel sneeuw en de temperaturen blijven onder de 0. Deze dakloze heeft een plek gevonden om te eten, buiten aan de ingang van Brussel-Zuid. Voedselbedeling mag niet binnen gebeuren, dus moet iedereen buiten blijven ondanks het koude weer.

Brussel Centraal

 

 

 

 

 

 

Aan het station Brussel-Centraal gaan de jongeren in een van de gangen voedsel uitdelen. Behalve pasta en soep zijn er ook sandwiches.

daklozen aan het aanschuiven

 

 

 

 

 

 

Tientallen dakloze komen aanschuiven voor een warme maaltijd. Misschien de enige van de week. Er zijn ook vrouwen en kinderen bij.

de tour

Yassin en een andere jongere zijn verantwoordelijk om de tour te doen binnen en rond de stations om zeker te zijn dat alle daklozen weten dat er eten wordt uitgedeeld. Intussen weten de daklozen dat de jongeren elke zondag daar zijn, dus de meeste zitten al te wachten.

my home

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze dakloze man van Tsjechische origine staat ons te woord, ook al begrijpen we niet veel van wat hij zegt want hij gooit vijf talen door elkaar. Hij wil op de foto met wat hij ‘zijn huis’ noemt.

verpleegster

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij de jongeren die eten en kleren komen uitdelen, is er ook een verpleegkundige. Ze is een van de daklozen aan het verzorgen die een gat heeft in zijn voorhoofd.

dakloze verzorgd

 

 

 

 

 

 

 

 

Er is vaak agressie bij daklozen door het gebruik van alcohol, drugs en door de frustraties van het leven op straat.

moeder met kinderen

Deze alleenstaande moeder komt hier elke zondag met haar twee kinderen eten. De jongeren zorgen ervoor dat er kleren zijn voor de kindjes. Hier wordt ze geïnterviewd voor de videoreportage die deze week nog zal verschijnen.

 (©) Foto’s / Nisran Azouaghe

Tekst / Bleri Lleshi

Facebookpagina SDF – Service D’aide Fraternel

https://www.facebook.com/SdfServiceDAideFraternelle

Advertisement

5 thoughts on “Fotoreportage: Jongeren zetten zich in voor de daklozen in Brussel

  1. Dit is hartverwarmend in deze koude lentedagen.
    Respect voor de jongeren, de fotografe en ook voor u Bleri.

  2. Reblogged this on lookinbeyondthereal and commented:
    Circumstances for the homeless in Brussels are desperate. The winter cold remains in the streets. Hundreds of thousands homeless will end up in the streets as of 31st of March when the shelters will close at the ´end of winter´. SDF (Service D’aide Fraternel) is an initiative by a group of youths who spent weeks to do homeless support in Brussels. They bring hot food and clothing to the homeless in the three big train stations in Brussels and to a few squats. This is a report one one of their actions. This end of March is still bitterly cold.

  3. Pingback: Akties voor Brusselse daklozen | Morkhoven

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s