Home

bleri lleshiDe premier van Griekenland, Alexis Tsipras, sprak vandaag het Europees Parlement toe over de situatie in zijn land. Guy Verhofstadt had blijkbaar goed geslapen afgelopen nacht en ging hard tekeer tegen Tsipras. De mainstream media konden zijn ‘brullend’ optreden smaken en pakten allemaal, te beginnen met VRT, uit met de 7 minuten video waar Verhofstadt fulmineert. Hij was de held van de dag.

Er zijn minstens een aantal kanttekeningen die we kunnen plaatsen bij de beeldvorming van de media in dit verhaal.

Verhofstadt hekelde in zijn speech het cliëntisme in Griekenland. Voor dat statement kreeg Verhofstadt applaus van conservatieve en liberale Europese parlementsleden. Hij heeft gelijk want cliëntisme is een probleem in Griekenland. Ik benoemde het zelf ook vorige week in een opiniestuk.

Het is echter op zijn minst een beetje hypocriet dat net Verhofstadt hierover begint als je weet dat vorig jaar uit onderzoek van Transparency International bleek dat de meerderheid van de Europese parlementsleden aardig bijklussen door verschillende mandaten te combineren. Nochtans verdienen deze parlementsleden rond de 12.000 euro per maand, vergoedingen inbegrepen.

Eén van de top bijklussers is… Guy Verhofstadt. Slechts drie Europese parlementsleden doen beter. Verhofstadt heeft minstens 11 mandaten en verdient zo meer dan 200.000 euro extra jaarlijks. Diezelfde Verhofstadt kreeg enkele jaren geleden voor 327.000 euro aan premies voor de renovatie van zijn huis. Over privileges gesproken…

Verhofstadt beweerde vandaag dat Griekenland geen hervormingen heeft doorgevoerd en bovendien nooit duidelijk heeft gemaakt welke hervormingen het wil doorvoeren. Opnieuw applaus in de zaal. De Vlaamse media hadden hun nieuws klaar voor hun websites en sociale media. De speech van Verhofstadt was het nieuws van de dag.

Het debat in het Europees Parlement was nog niet gedaan. Na de reacties van de leiders van de coalitiegroepen in het Europees Parlement kreeg Tsipras terug het woord. Maar toen waren de Vlaamse media al gestopt met kijken want hun Guy had alles al gezegd.

Tsipras zei dat hij en zijn kabinet sinds ze aan de macht zijn gekomen, vijf maand geleden, weinig tijd hebben gehad om echt beleid te voeren want de troika laat dat niet toe en er is veel energie gestoken in slopende onderhandelingen. De camera focuste op Verhofstadt die hierop instemmend reageerde.

Tsipras liet het hier niet bij en noemde in minder dan twee minuten de verschillende hervormingen die Griekenland al heeft doorgevoerd en nog wil doorvoeren. Eerlijk gezegd dat kan geen moeilijke oefening zijn voor hem want Griekenland heeft van alle Europese landen de meeste hervormingen doorgevoerd. Blijkbaar zijn Verhofstadt en zijn applaudiserende collega’s hiervan niet op de hoogte. Terwijl Tsipras de hervormingen opsomde leek Verhofstadt minder op zijn gemak.

Het werd ook duidelijk dat behalve hun verschil van ideeën, Verhofstadt en Tsipras ook verschillen in stijl. Terwijl Verhofstadt brulde in zijn gebroken Engels, speechte Tsipras sereen en glimlachend.

Het applaus van zo’n 20 seconden dat Verhofstadt ten deel viel, werd door de Vlaamse media een ‘daverend applaus’ genoemd. Tsipras kreeg een dubbel zo lang applaus bij zijn aankomst in het Europees Parlement en na zijn repliek op ondermeer Verhofstadt, maar dit leek niet vermeldenswaardig voor onze mainstream media.

Trouwens, niet alleen Verhofstadt kreeg ervan langs. De leider van Europese Volkspartij, de Duitser Manfred Weber kreeg zelfs rode wangen. Tsipras herinnerde hem eraan dat de Europese Unie vooral om solidariteit draait en dat het grootste moment van solidariteit in Europa het jaar 1953 was. Namelijk het jaar dat Europa de helft van de Duitse miljardenschuld kwijtschold.

Ik dacht dat belangrijk kon zijn om deze versie van de feiten te delen, gezien de kans bijzonder klein is dat u vanavond hiervan iets op TV te zien krijgt. Wat u ongetwijfeld te zien zal krijgen is een herhaling van het nieuws van de dag.

Bleri Lleshi is politiek filosoof en auteur van o.a De neoliberale strafstaat

https://blerilleshi.wordpress.com

https://www.facebook.com/Bleri.Lleshi

@blerilleshi

One thought on “Brullende Verhofstadt versus glimlachende Tsipras

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s