Home

empty-libraryEen school in de Albanese bergen heeft een bibliotheek, maar nog geen boeken. Wil je mee helpen en mogelijk maken dat de plaatselijke jeugd boeken leest? Een kleine bijdrage kan een verschil maken.

Sommige mensen spelen een belangrijke rol in ons leven. Op het moment zelf beseffen we het vaak niet. Zo’n mens is mijn oude leerkracht Albanees en literatuur tussen mijn elf en vijftien jaar. Een strenge, maar heel gedreven en rechtvaardige vrouw. Ze was ervan overtuigd dat ik later schrijver zou worden. Op mijn opstellen had ik altijd de hoogste cijfers. Telkens na een vakantie vroeg ze mij welke klassiekers ik had gelezen. Om haar niet te ontgoochelen, kwam ik met Russische en Franse auteurs, maar meer dan namen kende ik niet. Ze was onder indruk en gelukkig vroeg ze verder geen uitleg. Ik verklaarde haar voor halfgek, ook al mocht ik haar graag. ‘Schrijver’, waar haalde ze het.

Intussen heeft ze gelijk gekregen en met de jaren ben ik gaan beseffen welke rol ze heeft gespeeld door in die tijd in mij te geloven en mij te blijven motiveren om te schrijven.

Ze geeft nog steeds les. Over een paar jaar gaat ze met pensioen. Een tijdje geleden heeft ze een schoolbibliotheek geopend. Dit is een hele prestatie want het gaat hier om een van de kleinste steden in Albanië, misschien wel de armste, en de enige stad in de Albanese Alpen.

De bibliotheek is er, maar er zijn zo goed als geen boeken omdat er al jaren geen budget wordt besteed aan de aankoop van boeken. Ik hoor dat ze een lijst met 200 boeken klaar heeft.

Op 7 maart is het in Albanië de dag van de leerkracht. Ik wil haar die dag verrassen en vooral iets terugdoen voor haar. Ik wil haar geld opsturen zodat ze de boeken kan aankopen. Het zijn boeken die de jeugd in die stad hard nodig heeft.

Wie mee wil helpen mag binnen haar/zijn mogelijkheden een bijdrage storten op mijn rekeningnummer BE54 3630 1329 4797 met vermelding ‘boeken bibliotheek’.

Dit is mogelijk tot en met 6 maart. Op 7 maart wil ik het geld aan haar laten bezorgen.

Dank voor jullie steun!

Bleri Lleshi

p.s Indien je vragen of dergelijke hebt mag je me altijd via email contacteren op blerilleshi@gmail.com

3 thoughts on “Bibliotheek zonder boeken

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s