Home

fatmaMoslimterrorisme, moslimterrorisme, moslimterrorisme, moslimterrorisme,… ‘S morgens, ‘s middags, ’s avonds, ‘s nachts. Overal. Tijdens het eten, voor het slapengaan. In de auto. Binnen in mijn huiskamer. Ben ik de enige die het zo kots beu is? Het aan te horen, het te lezen, het te voelen, het te zien. Televisie, radio, kranten, tijdschriften, internet,.. (Bom)vol informatie over moslimterrorisme. Grapje hé, die vorige woordspeling. Voor diegenen die het lachen nog niet verleerd zijn dan.

Laten we beginnen bij onze sympathieke Vlaamse familiezender VTM. Ze besteden in een “live-uitzending” twee volle minuten aan het “verdachte moslimtrio” aan het politiestation in Harelbeke. Het parket heeft geen informatie meegedeeld, de media weten zo goed als niets. Maar dat kan VTM niet schelen, noch afremmen. Opvullen die handel. Ik citeer de reporter: “Het zijn jongeren die “mogelijk” sympathie hadden met de terreurgroep IS, Islamitische Staat”. En vervolgens dramatiseert hij: “dat klinkt toch geweldig alarmerend”, en zegt dan: “de politie is nadrukkelijk een doelwit van ‘dat terrorisme’”. De reporter heeft zijn huiswerk gedaan, zijn fantasie de vrije loop laten gaan en opvullen kan hij als de beste. Topreporter!

Samengevat: hij wist ons niets te vertellen behalve dat hij met zekerheid kon zeggen dat de drie verdachten nog niet naar Syrië geweest zijn. Wat blijkt later? Geen link met terrorisme te bespeuren. Het ging om een misverstand. Het Laatste Nieuws schrijft naderhand nog: “de politie vond wel documenten die verwijzen naar de Islam”. Een Koran dus, die elke moslim in huis heeft, anderhalf miljard moslims & Korans op de wereld. Wat een vondst! En wat maakt het trouwens uit wat ze vonden tijdens huiszoekingen als ze uiteindelijk “onschuldig” verklaard werden? Doordenkertje. Ah ja, we mogen niet denken dat onze regering, politie & media overreageren. Ze zijn extra alert, je weet wel. Kwaliteitsjournalistiek toch?

Dan is er nog het “verdacht” pakketje in Etterbeek, de bommelding in de Primark in Luik, de bioscoop die moest sluiten… en de zovele andere, bijna dagdagelijkse, “verdachte terrorisme aanvallen, bommeldingen, aanslagen…” waaraan we al jaren worden blootgesteld. Rechtse politici profiteren van de situatie, Filip De Winter noemt de Koran de “bron van alle kwaad”, Bart De Wever beslist om het leger in te schakelen op straat. Ons rest er enkel nog bang te zijn, angst te voelen en te vrezen voor moslims, de Koran en het daarbij horende extremisme, radicalisme en terrorisme.

Beste media en politici, we vallen in herhaling maar is dit niet het bekladden van iemands goede naam? Is dit niet vervolgens schade berokkenen aan een grote groep burgers die de Islam beleven? Het kan toch niet gerechtvaardigd worden dat op basis van enkele uitzonderlijke terrorisme-feiten een gehele groep geviseerd moet worden? En het continu berichten van “mogelijke” en “dreigende” aanvallen kan toch niet genormaliseerd worden? Ik dacht dat haat zaaien strafbaar was. Wanneer gaan jullie eens stoppen met een beeld te schetsen dat niet overeenkomt met de realiteit?

De regels en grenzen van de journalistieke beroepsethiek worden volgens mij verlegd. Enige nuancering en voorzichtigheid bij het beschuldigen zal niet enkel de “mogelijke” verdachten, maar onze gehele samenleving ten goede komen. Moslims worden vandaag de dag niet enkel belastert in de media en door sommige politici maar ook op straat krijgen ze “blikken” en “opmerkingen”, dreigbrieven en moskee-bekladdingen. #Jesuiswerkloos en ik kan geen deftig appartement en werk krijgen omwille van mijn naam is een logisch gevolg van de jarenlange haatcampagne jegens moslims. De vrije meningsuiting is een vrijheid maar ze is niet absoluut. De prijs die moslims er vandaag voor betalen is duur. Het kost hen een evenwaardige burgerschap.

Fatmagül Dinc is columniste. Haar column Het ongehoord woord verschijnt maandelijks op Bleri Lleshi’s blog.

Volg de columns op

https://blerilleshi.wordpress.com

https://www.facebook.com/Bleri.Lleshi

@blerilleshi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s