Home

Bleri_lleshi“Ik heb respect voor journalisten, ik leef mee met de slachtoffers, maar ik ben niet Charlie”, zegt Bleri Lleshi, auteur van ‘De Neoliberale Strafstaat’, documentairemaker en politiek filosoof. “Ik ben geen fan van Charlie Hebdo omdat ik vind dat een cartoon over Mohammed niet nodig is, zo’n zaken zijn gevoelig. Je kan van de moslims ook niet verwachten dat ze nu ineens allemaal Charlie zijn.”

“Je mag de impact van die aanslag niet onderschatten. In Frankrijk zijn intussen als reactie ook al enkele moskeeën aangevallen. Waar dit zal eindigen? Dat hangt af van de antwoorden die we de komende dagen zullen krijgen. De media en de politiek hebben nu een grote verantwoordelijkheid. Ze moeten duiding geven en geen angst zaaien. Als je angst zaait, oogst je terreur. De uitspraken van Bart De Wever over het inzetten van het leger, helpen ook niet. Meer politie zal het veiligheidsgevoel niet verhogen.”

“Wat we moeten doen, is gewoon doorgaan met alles. De journalisten moeten weer schrijven en de verschillende gemeenschappen moeten elkaar intussen beter leren kennen. We weten nog altijd zeer weinig van elkaar. De structurele uitsluiting van moslims moet aangepakt worden. Toch moet ook de moslimgemeenschap zelf analyses maken en toegeven dat ze op een aantal punten gefaald heeft. De jongeren die naar Syrië vertrekken zijn niet goed geïnformeerd over de islam, die vertrekken met een ‘Islam voor dummies’ onder hun arm. Jongeren die vragen over hun religie hebben gaan gewoon hun informatie halen op internet en de meeste bronnen daar zijn in handen van radicalen. We moeten de jongeren zelf beter informeren.”

“In Canada en Australië is onlangs ook een aanslag geweest. In die landen is goed gereageerd: ze hebben gezegd dat dit het werk is van een individu en niet van dé moslims. In Canada hebben ze zelf een experiment uitgevoerd waarbij een moslim op straat werd uitgescholden door een blanke Canadees. Ga terug naar uw land, riep die. Bleek dat de moslim wel hulp kreeg van voorbijgangers. Ze zijn er dus wel duidelijk solidair met moslims. De Noren hebben na de aanval van Breivik ook getoond dat ze zich niet door angst lieten leiden.”

Moeten de moslims zich excuseren? “Ik heb op sociale media in elk geval veel mensen gezien die de aanslag veroordelen. Maar dat is iets anders dan zich excuseren, dat mogen we niet verwachten. In Noorwegen heeft de doorsnee Noor zich ook niet geëxcuseerd voor Breivik. In de media lees je nu dat iedereen Charlie is en dat vind ik verschrikkelijk. Je mag ook toch kritiek hebben op die cartoons. Ik ben geen fan van Charlie Hebdo en hun cartoons. Ik ben wel solidair met de journalisten, maar ook met de moslims die nu geviseerd zullen worden.”

Interview in Het Belang van Limburg, verschijnt op 10/01/15

https://blerilleshi.wordpress.com

https://www.facebook.com/Bleri.Lleshi

@blerilleshi

4 thoughts on “Interview in Het Belang van Limburg: “Als je angst zaait, oogst je terreur”

 1. In hoeverre dragen de ouders hier al dan niet aan bij? Opvallend is dat het vaak de jongens zijn die in contact komen met het salafisme. Ik neem aan dat het begint bij de opvoeding en dat sommige ouders hierin wel te kort schieten, waarbij sommige jongens vrijheid gelaten wordt en ze behandelt worden als prinsjes.

 2. Cette rhétorique me fait penser à celle que l’on emploie pour une jeune fille violée. Sous le coup de l’émotion, on veut la protéger, la consoler. Mais petit à petit on lui fait comprendre que sa jupe était décidemment trop courte. Finalement, elle l’a quand même un peu cherché, non.
  Comme vous, je ne suis pas un grand fan de Charlie Hebdo, mais de là à sous-entendre que la rédaction de ce journal est responsable de cette barbarie, non, désolé, mais je ne vous suis pas.
  Et c’est un pas que je regrette vous voir franchir.

 3. Ik ben het volledig eens met je artikel. Ik ben ook geen Charlie. En heb ook niets tegen diegenen die het wel zijn.

  Een jaar geleden ongeveer reeds waarschuwden 3 Vlaamse burgemeesters om wat er ging gebeuren. Vanaf dat moment zou iedereen het dus moeten geweten hebben. De waarschuwingen van deze 3 burgemeester waren duidelijk voor iedereen en nog andere burgemeesters hebben zich aangesloten. Hoewel het slechts heel partieel hun verantwoordelijkheid is, hebben deze burgemeesters gepoogd er iets aan te doen. Om er iets aan te doen dienen er echter veel meer koppen bijeen gestoken te worden. En er dient veel meer gedaan te worden dan wat burgemeesters kunnen of moeten doen.

  Met de huidige gebeurtenissen krijgt de sensibilisering nog een extra duw. Het is een les die we allemaal nodig hebben. Maar het is, weerom, bijlange niet voldoende. Er moet veel, veel meer gebeuren. Niet gewoon doorgaan met alles. Er moet snel en juist gehandeld worden. Op zeer veel vlakken. Analyses maken, informeren en sensibiliseren zijn een onderdeel. Het is vooral tijd om heel veel dingen te ondernemen. De nodige dingen ondernemen om één gemeenschap te vormen. Weg van het individualisme. Eén gemeenschap van alle mensen van onze maatschappij. Van welke cultuur of akomst we ook zijn. Welke godsdienst we ook hebben. Welke burgelijke staat we ook hebben. Alle mensen die bij ons leven horen bij die éne gemeenschap van ons. En het is die éne gemeenschap die het doel moet zijn. Als iedereen zich tot die éne gemeenschap voelt, dan gebeuren zo’n extremistische aanslagen niet.

  Dat is een extreem moeilijke opgave in de hudige context. Maar geen onmogelijke. Het is wel een opgave voor iedereen en voor iedereen tegelijk. Niet alleen voor burgemeesters. Ook voor de politiek, de journalistiek, de politie, de godsdiensten, de scholen, de gezinnen, de bewegingen, de bedrijven en noem maar op.

  En niemand hoeft zich te excuseren uiteraard. Dat moet je trouwens nooit doen. Je moet je alleen maar excuseren tegenover iemand die nooit een fout maakt. En die iemand is er niet. Dat besef is eigenlijk al een onderdeel voor het gevoel van die éne gemeenschap die we in feite zijn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s