Home

de neoliberale strafstaat kaft .inddIn ‘De neoliberale strafstaat’ ontleedt politiek filosoof, mensenrechtenactivist en jeugdwerker Bleri Lleshi in vier delen onze samenleving.

In zijn analyse spaart hij niemand: zowel media als politici krijgen een veeg uit de pan. De hebzucht van multinationals, en hun macht binnen het politieke stelsel, klaagt hij met de nodige vurigheid aan. Stijgende armoede, toenemende ongelijkheid, dalende levenskwaliteit, falende staat en gerecht: het neoliberalisme heeft inmiddels zijn klauwen vastgezet in onze maatschappij en die is er niet beter van geworden.

De analyse die Lleshi brengt is hard, maar ze zet aan tot denken. Zelfs zonder het altijd met hem eens te zijn, kan je niet anders dan inzien dat de problemen die hij aankaart, bestaan.

Met zijn boek, en ook met het vijfde deel ‘Alternatieven’, biedt Lleshi een instrument aan om datgene te bereiken waartoe hij oproept in ons interview: de bewustwording. ‘De neoliberale strafstaat’ zet aan tot (zelf)reflectie. Lleshi’s analyse is een knuppel in het hoenderhok, een alternatieve stem in de mainstreamopinie. Een stem die het verdient gehoord te worden in elke laag van de bevolking en in elke strekking van het politieke spectrum.

Al was het maar om een systeem, dat we inmiddels beschouwen als het enige correcte en het summum van de vooruitgang, opnieuw kritisch te benaderen én controleren. Om te weten waar we mee bezig zijn. En waarover we praten.

‘De neoliberale strafstaat‘, EPO Uitgeverij, 320 blz., 22,50 euro

Gunther Malin is journalist bij Stampmedia en eindredacteur bij Het Laatste Nieuws

https://deactueel.wordpress.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s