Home

zeynep-balciHet is bijna zo ver… Verkiezingen. Om de paar jaar zijn het verkiezingen in ons landje. Niet verwonderlijk met zoveel verschillende parlementen en regeringen. Op den duur weet Jan met de pet niet meer voor wie of voor welk niveau hij zijn zondag nu moet opofferen.

Bij verkiezingen horen nu eenmaal verkiezingsstunts en propaganda. Zo gek als je het je maar kan bedenken. Van burgemeesters die zich verkleden tot panda tot rechtse rakkers die voorspelbare replieken bedenken over bmw’s, ocmw’s en clichés. Professoren en alibi-Ali’s die in campagnefilmpjes meespelen en pleiten voor verandering voor vooruitgang, de ene met al wat meer acteertalent dan de andere. BV’s die voordien enkel acteerden, maar zich nu op lijsten profileren, zonder de bedoeling om effectief te zetelen. Stemtesten die bepaalde partijen LINKS laten liggen. Bewuste zet of academisch verantwoord? Ik laat het in het midden.

Daarnaast is het ook de tijd van de overlopers, soms zelfs tot twee à drie keer toe. Sommige politici willen precies alle kleuren van de regenboog vertegenwoordigen. Eerst blauw, dan rood, later eventueel nog groen om dan uiteindelijk als kleurloze door het leven te gaan. Ook is het de tijd van ‘ideologie switchen’. Dit is de transnationale versie van het overlopen. Ja, want ideologieën veranderen blijkbaar naargelang de tijd van het jaar, het klimaat of de landsgrenzen waartoe men behoort.

Switchers die deze metamorfose ondergaan zijn pseudo-politici of burgers met een andere etnische afkomst dan de dominante meerderheid in België. Deze schizofrene persoonlijkheden kunnen (soms) twee extreem verschillende ideologieën in één en dezelfde geest verzoenen. Zo staan ze bijvoorbeeld te pronken op linkse of centrum partijlijsten in België, maar stemmen ze op rechtse partijen in het (voor)ouderlijk thuisland. Tsjeef of salonsocialist, misschien moeten ze ook maar een term bedenken voor deze groep opportunisten in disguise.

Bestaande politieke partijen maken gretig gebruik van al het bovenstaande, zonder rekening te houden met de alerte kiezer of de imago-schade die ze hierdoor zullen lijden. Originaliteit en betrouwbaarheid is soms ver te zoeken. Vandaar dat er dringend nood is aan een sterk alternatief. En daar dienen verkiezingen nu eenmaal voor.

Uiteraard heb ik niet de gepaste oplossing. Maar mijn voorkeur gaat naar politici met wereldvisie. Politici die niet verwijderd zijn van de realiteit, maar ontsproten zijn uit die realiteit. Al jaren wordt er onderzoek gevoerd naar onderwijs, armoede, arbeidsmarkt en discriminatie, maar de veranderingeringen verlopen gestaag. Dus ik pleit voor politici die onder andere de academische wereld respecteren en oor hebben naar de aanbevelingen die deze academici doen. Ook pleit ik voor leiders die als voorbeeldfunctie kunnen fungeren en de massa achter zich kunnen scharen met een sociaal programma waar iedereen baat bij heeft. Ik weiger geleid te worden door haatdragers die ons angst willen inbozemen en de bevolking tegen elkaar willen opzetten.

Mijn hoop ligt in de toekomst en in de jonge generatie. Een jonge intellectuele massa die me steeds meer doet verbazen. Jongeren die eenzijdige promofilmpjes over hun stad niet pikken, en hier razendsnel op reageren. Of jongeren die massaal een klacht indienen tegen wilde politici over de grenzen heen.

Bij deze roep ik iedereen en vooral de jongeren die voor de eerste keer gaan stemmen op om zich te informeren vooraleer ze gaan stemmen. Engageer je voor de wereld en je medeburger. Controleer de vertegenwoordigers en reageer als je niet akkoord bent met hun beslissingen. Als je weet welke strijd er gevoerd is om het stemrecht te bekomen, dan besef je ook het belang en de waarde ervan. Dit is het moment om jouw voor- of afkeur te gaan uiten. Dit is het moment suprême. Het lot van de politici ligt in jouw handen. Jouw stem is goud waard, en in ruil heb je recht op een deftig bestuur met leiders die rekening houden met jouw belangen. Het gaat om onze toekomst waarin we elk ons steentje kunnen bijdragen.

Wel, er rest ons nog enkele maanden de tijd om te bezinnen vooraleer we ons democratisch recht mogen gaan beoefenen. Door wie wil je bestuurd worden? Panda, tjeef, alibi-Ali, switcher of salonsocialist, jij beslist.

Zeynep Balci is columniste. Haar column Kabaal’ci verschijnt maandelijks op Bleri Lleshi’s blog.

Foto @ Safiye Bingöl

http://sbinphotography.blogspot.be

Volg de columns op

https://blerilleshi.wordpress.com

https://www.facebook.com/Bleri.Lleshi

@blerilleshi

One thought on “Kabaal’ci // Panda en propaganda

  1. Ik begrijp niet waarom je als jong mens de draak wil steken met wat of hoe anderen doen. Zelfs al zouden ze panda, tjeef, alibi-Ali, switcher of salonsocialist zijn, dan nog kan je beter met een oplossing komen dan te schandvlekken. Mijn hoop ligt ook in de toekomst en in de jonge generatie. Maar met het lachen of uitlachen van de huidige politiekers komen we er niet. Dat brengt niets op.

    Ik ben al wat ouder en heb er al veel over nagedacht. Volgens mij is het gewoon de partijen-democratie die niet meer werkt (en heeft waarschijnlijk nooit goed gewerkt). Politiekers moeten gekozen worden om iets te kunnen verwezenlijken. En in een partijen-democratie moeten ze zich aansluiten aan een politieke partij of ze kunnen niet verkozen worden. Ze moeten luisteren naar de politieke partij of ze kunnen niet in de partij blijven. Het gevolg is al wat je omschrijft: Stunts, propagande, beloften, clichés, switchers, opportunisten, metomorfosen enz.. Met of zonder acteertalent. Het is het resultaat van het al dan niet in de pas kunnen lopen gecombineerd met het moeten halen van zoveel mogelijk stemmen. En dat allemaal om iets te kunnen bereiken voor de maatschappij. Zo kan een democratie echt niet werken.

    Het wordt dus tijd voor een andere wending. Een andere wetgeving en regelgeving voor het verkiezen van de mensen die onze vertegenwoordigers gaan zijn voor de verwezenlijkingen en de beslissingen in onze wereld. Bijvoorbeeld zonder partijen want dat geeft het gekende niet-werkende resultaat. Bv. allemaal indivuduen die op één lijst staan (bv. per provincie of per regio) en die kunnen gekozen worden. De 100 (of een ander aantal) die gekozen worden kunnen kiezen en beslissen. Zij vormen de wetgevende macht. Zij kiezen ook de uitvoerende macht. Voldoet iemand of voldoen meerderen van de uitvoerende macht niet dan worden anderen in de plaats aangesteld. Alles moet dan wel doordacht geregeld worden, zodat misbruiken of voortdurende afzettingen en aanstellingen niet kunnen of overbodig zijn.

    Dit is slechts een voorbeeld hoe het anders kan. Er zijn uiteraard nog vele andere mogelijkheden. In eerste instantie lijkt elk nieuw systeem moeilijk of helemaal niet haalbaar. Maar ik heb er al veel over nagedacht. En het resultaat is dat mijn voorbeeld wel degelijk haalbaar is en dat er nog andere systemen goed mogelijk zijn. Uiteraard steeds binnen bepaalde lijnen, structuren en regelgevingen. Dat is het cruciale onderdeel van elke verandering. Daarom een oproep van mij aan alle jongen mensen: Denk na over jullie toekomst, wees creatief, bedenk een nieuw en beter systeem, maak nieuwe regelgevingen, creëer nieuwe structuren en zorg voor een democratie die vele malen beter is dan de hudige.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s