Home

blerilleshi4_600Het is inmiddels 3 januari  en de Antwerpse kaaien, het treinstation Antwerpen-Centraal, de winkelstraat de Meir en zelfs het Atomium in Brussel staan er nog. Nochtans er was even voor gevreesd.

Iemand (die via achterneven, entourages, Syriëstrijders… aan wie anders dan Sharia4Belgium werd gelinkt?)  had op Facebook een status gepost en de moslims gewaarschuwd om zich niet naar de bovengenoemde plaatsen te begeven. Slimme gast, want geef toe Facebook is, na Twitter, de op één na meest ideale plek om dergelijke dingen aan te kondigen. Wil je ernstig worden genomen, vertel dan vooral eerst op Facebook wat je plant.

En inderdaad: meer was het niet nodig voor media, veiligheidsdiensten en politici om paniek te zaaien. “Momenten als deze zijn echte nachtmerries voor ons, want die kerels weten hun doelwitten goed uit te kiezen”, zei een hooggeplaatste veiligheidsbron aan De Morgen. Als Manneke Pis ertussen had gezeten was de nachtmerrie misschien nog groter geweest. Voor mij althans.

Tegenwoordig zijn Facebook en Twitter voor de ‘kwaliteitsmedia’ the place to be om nieuws te vergaren. De redactievergaderingen lopen een half uur eerder af om aan de ‘onderzoeksjournalisten’ de tijd te geven om op Twitter te gaan zoeken wie aan het schelden is, wie een boer of een scheet heeft gelaten.

Twitter is much more, vooral voor politici. Alexander De Croo, de topman van Open Vld, zei gisteren in het VTM-nieuws: “Was Twitter er niet geweest dan stond ik vandaag niet waar ik nu sta.” In diezelfde reportage werd ons verteld dat Bart De Wever, de lieveling van de media, niet op Twitter is te vinden. Jammer toch.

Maar wel te begrijpen, want De Wever is een man van actie. Bart loopt liever een marathon dan een tweet de wereld in te sturen. “Ja, maar de media”, zegt u? Wel, bij elke marathon stonden de cameraploegen klaar. ‘Bart de Superman’ zoals ik hem ooit noemde, liep mee de marathon zelfs toen hij dat niet mocht van de dokter. ‘Da’s nen rebel onze Bart zenne’. En alsof dit niet genoeg was, besloot De Wever om op oudejaarsavond plaats te nemen op de achterbank van een politiecombi en mee te gaan op patrouille.

Nu weet u ook waarom er op oudejaarsavond geen aanslagen plaats konden vinden. Kick-Ass Bart heeft de  ‘Sharia4Belgium terrorist’ afgeschrikt. Bij deze Bart, wil ik je als Brusselaar bedanken, want zonder het Atomium zouden we in Brussel misschien wel een derde van onze toeristen verliezen.

De ‘terrorist’ stuurde zijn kat, maar dat wil niet zeggen dat Bartje zich verveelde. Integendeel, tussen 21 uur ’s avonds en 6 uur ‘s morgens zag hij de politiemensen in actie komen tegen: een vandaal, een junk en een dronken Nederlander. Dit in een stad met een half miljoen mensen en op oudejaarsavond nota bene. “Ik ben echt zwaar onder de indruk”, liet De Wever weten. Ik ook, Bart.

Die nacht op patrouille heeft hem nog meer overtuigd van zijn veiligheidsbeleid en de nood aan een War on drugs. “Ik zag de gesel van drugs. We hebben een man afgevoerd die volledig stoned was.” Inderdaad: heel straf.

Nu dat hij het allemaal vanuit een politiecombi zag, is de burgervader ook meer dan ooit overtuigd over het nut van camera’s. “Ze zijn onmisbaar in het ophelderen van misdaden.”, zegt De Wever die overigens niet kan begrijpen “dat gemeenteraadsleden klagen over de inzet van camera’s.”

Ik begrijp die gemeenteraadsleden wel. In London, niet zomaar een stad, maar de voorbeeldstad voor De Wever, word je gemiddeld 300 keer per dag gefilmd en 40% van de openbare ruimte staat onder videocontrole. De natte droom van de burgemeester van Antwerpen.

Maar. In 2008 besloot de Metropolitan Police om een onderzoek te doen naar dat eigen netwerk van camera’s (CCTV’s). Ze hadden in twee decennia miljarden ponden in die camera’s geïnvesteerd. Al van in de jaren negentig ging 78% van het budget voor misdaadpreventie naar het plaatsen van meer camera’s. De studie van de politie toonde aan dat slechts 1 op 1000 misdrijven werd opgelost dankzij camerabeelden. Mike Neville van Scotland Yard, en verantwoordelijk voor het beheer van al deze camera’s, gaf toe dat CCTV’s in Londen en het Verenigd Koninkrijk een ‘volslagen fiasco’ zijn geweest.

Benieuwd naar uw cijfers op het eind van uw termijn, meneer de burgemeester.

Als u burgemeester blijft natuurlijk.

Om terug te komen op de aanslagdreigingen. Het momentum van de patrouilleavond was toen er zomaar uit het niets Arabische muziek klonk uit de muziekinstallatie van de ijspiste aan het Steenplein. “Met de terreurdreiging in het achterhoofd was het toch even een speciaal moment. De beveiligingsagent had blijkbaar per ongeluk deze muziek opgezet.” De perfecte afsluiter voor een avontuurlijke nacht.

Bleri Lleshi is politiek filosoof. In februari verschijnt zijn nieuw boek De neoliberale strafstaat (EPO)

https://blerilleshi.wordpress.com/

https://www.facebook.com/Bleri.Lleshi

@blerilleshi

Advertisements

2 thoughts on “Op patrouille met Bart De Wever

  1. Wat bijzonder verontrustend is is het feit dat zo’n ophef gemaakt wordt over muziek. Muziek is iets uitermate alledaags daar bijna iedereen wel naar een vorm van muziek luistert. het concept van de muziek was dus geen grond van verontrusting voor de burgemeester, daarentegen was de herkomst de aanleiding.
    als een danig universeel en volkomen alledaags concept meteen als verontrustend aangenomen wordt louter op basis van de arabische herkomst dan kan men zich de vraag stellen of beter dient men zich de vraag te stellen of mensen op zich ook verontrustend worden louter op basis van die herkomst. een retorische vraag.
    erger nog:
    muziek op zich is zeker geen grond voor verontrusting op basis van haar herkomst, de aanleiding voor de verontrusting is niet de aanwezigheid van arabische muziek maar de gevolgtrekking daaruit dat waar rook is ook vuur is en de aanwezigheid van arabische muziek wel moet duiden op de aanwezigheid van arabieren (of iemand die aldusdanig gecatalogeerd wordt door de burgervader). dit duidt op een ernstige problematiek waar Antwerpen mee kampt zijnde polarisatie. Voor wie Antwepen goed kent weet dat dit een stad is die feitenlijk in 2 gedeeld is net als het Berlijn van weleer. velen kennen de andere zijde van de stad niet, en wanneer iemand uit het gekleurde stadsdeel zich in het witte deel waagt creëert dit blijkelijk onmiddelijk ernstige verontrusting in hoofde van de burgemeester. trouwens niet enkel bij hem, duidelijk ook bij anderen. maar dat een burgervader zo ver staat en ook zo afwijzend staat tegenover een groot deel van zijn stadsbevolking dat is zeer verontrustend, veel verontrustender dan een deuntje raï.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s