Home

yassineHet kostte me heel wat denkwerk om te bepalen welk onderwerp ik zou aansnijden in deze laatste column van deze reeks voor Bleri Lleshi’s blog.

Nadat ik de voorbije maanden schreef over hoe weinig solidair deze maatschappij wel niet is, over hoe onze vrijheden langzaam maar zeker worden aangetast, over hoe ik weiger mezelf te ‘integreren’ in een maatschappij die tal van ziektes vertoont en excessen tolereert, over hoe ‘progressieve’ mensen kunnen wegkomen met genocidale islamofobe commentaren, over de noodzaak van verzet, wou ik graag eindigen met een positieve noot. Helaas, en dit is gemeend, gunt het huidige klimaat me dat niet.

Degene die me enkel kent door deze blog zou haast denken dat ik een gefrustreerde jongeman ben die zelden kan lachen en overal kommer en kwel ziet. Helaas is deze jongeman, samen met een groot deel van zijn generatie, vroegtijdig verouderd in een maatschappij die zijn jeugdige onschuld heeft gegijzeld onder het mom van willekeurig gekozen waarden en normen. Er wordt constant met begrippen gegoocheld en mensen worden met één pennentrek in een hokje geduwd. Wie had er ooit gedacht de Grote Radicaal van een decennium geleden, Dyab Abou Jahjah, nu in de Vlaamse pers wordt opgehemeld als een visionair? In het verhaal dat ik vandaag wil vertellen is geen plek voor visionairs, wel voor profeten.

De hedendaagse Profeet is alombekend als de uitgever van de brochure die bedoeld was als leidraad voor de Marokkanen die op het punt stonden naar Vlaanderen te migreren . Profeet Bourgeois openbaarde aan de minder geciviliseerde Marokkanen dat Vlamingen op tijd komen, dat ze een huis hebben en niet op straat leven, en dat het verboden is om iemand psychisch of lichamelijk pijn te doen, zelfs al is het je partner of kind.

Diezelfde Profeet wilt nu de erkenning van een moskee intrekken die door tot de Islam bekeerde Belgen is opgericht. Volgens de Belgische inlichtingendienst (jawel, de Belgische!) is die moskee een voedingsbodem is voor radicalisme. Dat is dezelfde dienst die van knuffelbeerimam Nordine Taouil een staatsgevaarlijke salafist maakte, daags nadat hij mee tegen het hoofddoekenverbod aan het Antwerpse atheneum betoogde. Zijn vrouw verloor daardoor haar werk: jawel, de islamitische vrouw van een staatsgevaarlijke salafist had een job …

Waren de helden van de staatsveiligheid maar ook zo snel toen ze Fehriye Erdal niet konden bijbenen nadat ze onder hun neus door wegvluchtte.

Maar Bourgeois’ partij is zeer selectief in het interpreteren van ‘rapporten’ die het krijgt. We herinneren ons allemaal nog het samenscholingsverbod dat door burgervader Bart De Wever in Borgerhout werd afgekondigd. Wat we ons echter niet herinneren is het sms’je dat aan de oorzaak lag van dat verbod. Bartje scoorde daarentegen wel met zijn ‘kordaat’ optreden. Net als Bourgeouis nu. N-VA is zich volop aan het profileren als dam tegen het islamitische radicalisme. Zo moeten we ook de beslissing lezen om alle Syrië-strijders uit het bevolkingsregister te schrappen.

Het is duidelijk waar de radicalen van de N-VA naartoe willen. Ze willen Vlaanderen onafhankelijk maken op de rug van de ‘radicale’ moslim. Walen zijn namelijk minder afschrikwekkend dan moslims, en het is al een tijdje salonfähig om aan moslim-bashing te doen.

En hoe beter dat doel te bereiken dan de ‘radicale’ stemmen in de maatschappij te stimuleren en te versterken. Zij krijgen nu gelijk met hun bewering dat het politieke establishment, en bij uitbreiding de hele maatschappij, er alles doet om de ‘islam’ te bestrijden. Veel jongeren die gisteren die mening niet toegedaan waren zijn dat vandaag wel.

Bart en co. kunnen dan stellen dat zij wel degelijk gelijk hadden toen ze stelden dat radicalisme, dat zij niet enkel aan het voeden zijn, maar ook aan mee hebben gecreëerd, een groot probleem is geworden. En wie is er beter geplaatst dan Leider Bart om die strijd te voeren.

Het zal de lezer allicht verbazen, maar niet alleen de N-VA, Vlaams Belang en de Belgische staatsveiligheid hebben een probleem met de Koepel. Ik heb ook een probleem met de Koepel. En dat is zeker niet omdat ze te radicaal zijn op religieus vlak (en ik wacht nog steeds op een overtuigende definitie van die term).

Mijn probleem met de Koepel is dat het geen maatschappijkritische vorming geeft aan de jongeren die daar komen. Mijn probleem met de Koepel is dat ze depolitiserend werken, in een tijd waarin politiek activisme door minderheden broodnodig is. En deze laatste episode is het absolute bewijs daarvan. Jongeren moeten niet alleen een alternatief aangeboden krijgen tegen de verstikkende petro-dollarislam die riant wordt gefinancierd door het reactionaire Saudi-Arabië, waarmee we overigens perfect handel kunnen voeren, vooral in hoogtechnologische wapens! Daarover geen debat!

Maar als een moskee als de Koepel net heel constructief werk levert in het counteren van die verstikkende petro-islam, dan is hypocriete vadertje staat er al snel om de weinige subsidies die de moskee krijgt in te trekken. Alles wijst erop dat het establishment wilt dat moordzuchtige regimes als het Saoedische die (momenteel) onafhankelijke moskeeën financiert.

Tot slot wil ik dit voorstel lanceren. Omdat het zo slecht gaat met de economie van dit land stel ik voor om in plaats van straatvegers af te danken, de dienst die zich bezighoudt met islamitische aangelegenheden bij de staatsveiligheid op te doeken. Zoveel personeelsleden die er duidelijk niets van bakken. Zij leveren absoluut geen bijdrage aan deze samenleving. Misschien is dit voorstel wel de positieve noot waarmee ik deze reeks bijdragen wil beëindigen. De belastingbetaler zal me dankbaar zijn.

 Yassine Channouf is publicist. Zijn column Boze Bruine Borgerhoutenaar (BBB) verschijnt maandelijks op Bleri Lleshi’s blog.

foto © Yann Bertrand. (De Morgen)

Volg de columns op

https://blerilleshi.wordpress.com/

https://www.facebook.com/Bleri.Lleshi

@blerilleshi

One thought on “Boze Bruine Borgerhoutenaar (BBB): Republiek Vlaanderen, een paradijs voor vrijheid

  1. Pingback: In de marge van het nieuws - deel 7 - Pagina 29

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s