Home
211217_136290536547308_311459637_nBrussel en Antwerpen zijn de twee grootste steden in België. Tijdens deze ontmoeting zullen we op zoek gaan naar verschillen en gelijkenissen, en hebben we het over wat deze steden van elkaar kunnen leren.

>>__AANLEIDING__<<
Tijdens de ontmoetingen van Other Voices geven we het woord aan interessante en inspirerende sprekers over een bepaald thema. In de media of de grote debatten komen telkens weer dezelfde mensen aan het woord. Het is geen toeval dat deze mensen weinig representatief zijn en meestal gaat het om een zeer kleine, vooral mannelijke elite. Wij gaan anders te werk.

We bieden een podium aan een zeer diverse groep sprekers. In de eerste reeks ontmoetingen, die doorgaan tussen november 2012 en mei 2013, nodigen we tien gastsprekers uit. De meerderheid van hen heeft een migratieachtergrond, voor de helft zijn het vrouwen en ze komen uit de academische wereld, het middenveld, de sociaal artistieke wereld… Wat ze gemeen hebben zijn hun engagement en hun activisme.

>>_ANTWERPEN _ BRUSSEL _ CONNECTIE_<<

Het thema van de vierde ontmoeting is de connectie tussen Antwerpen en Brussel.

Brussel, hoofdstad van België en de enige metropool in ons land. Antwerpen, de tweede grootste stad met een van de belangrijkste havens ter wereld. Beide deze steden zijn van groot belang voor België. Een goed deel van de economie, politiek, financiën en cultuur speelt zich af in deze twee steden.

Ze zijn verschillend op heel wat vlakken. Brussel is tweetalig en bovendien voor velen het hart van Europa. De versnippering in Brussel is groter dan in Antwerpen en dit heeft te maken met de constructie in het Europees en Belgisch project.

Anderzijds zijn deze twee steden ook vergelijkbaar. Beide zijn heel divers. In Brussel heeft bijna 60% van de bevolking andere roots. In binnenring Antwerpen kunnen we ook min of meer over dezelfde cijfers spreken. De problemen en de uitdagingen voor de toekomst zijn ook gemeenschappelijk. Armoede, uitsluiting, stadsontwikkeling, problemen op gebied van onderwijs en huisvesting. Een andere belangrijke uitdaging is omgaan met diversiteit en die valoriseren.

We laten twee rasechte Antwerpenaren aan het woord: Maryam H’madoun (econome) en Wouter Arrazola de Onate (arts). Beide activisten in Antwerpen die op hun manier proberen een bijdrage te leveren voor een betere samenleving. Maar voordat we het woord geven aan de sprekers is Hannah Boakye aan het woord. Ze is geboren en getogen in Antwerpen en intussen reeds een aantal jaar woonachtig in Brussel, vertelt over haar ervaring in deze twee steden die haar nauw in het hart liggen.

Vervolgens is het woord aan Maryam H’madoun die het zal hebben over de multi-etnische, multireligieuze en socio-economische realiteit van Antwerpen (of Brussel) vormt de ideale leerschool voor een activist. Elk nieuw initiatief dat er het licht ziet en dat tot doel heeft onrecht tegen te gaan of een positieve bijdrage te leveren, wordt veelal beschouwd als het begin van een lang proces van maatschappelijke verandering. Nochtans zijn initiatieven zoals BOEH!, KiesKeurig 2012 en Karamah EU, vaak ook de uiting van een lang proces van verontwaardiging waarvoor de kiemen al veel eerder zijn gelegd. Ze zijn het bewijs dat het niet vanzelfsprekend, maar zeker niet onmogelijk is om van armoede, discriminatie en uitsluiting instrumenten te maken in de strijd voor vrijheid, rechtvaardigheid en inclusiviteit.

Vervolgens neemt Wouter Arrazola de Onate het woord over globale stedelijke bezorgdheden, activisme en dove overheden. Volgens de Onate ziet Antwerpen zich zelf graag als een wereldstad maar de opeenvolgende stadsbesturen vertonen net te veel kenmerken van amateurisme om trots te kunnen zijn.

De inleiding wordt zoals gewoonlijk verzorgd door Bleri Lleshi. Na de sprekers volgt een open discussie met het publiek.

>>__DE GASTEN__ & MODERATOR_<<

Sprekers
– Hannah Boakye (studente en columniste)
– Maryam H’madoun (econome)
– Wouter Arrazola de Onate (arts)

Moderator
– Bleri Lleshi, politiek filosoof

Programma
19.30 – Inleiding door Bleri Lleshi
19.40 – Hannah Boakye (studente en columniste)
19.50 – Maryam H’madoun (econome)
20.20 – Wouter Arrazola de Onate (arts)
20.50 – Pauze
21.00 – Discussie met het publiek
22.00 – Einde

Praktisch
Datum en uur: donderdag 18 april 2013om 19.30
Locatie: La Tentation, Laekensestraat 28, 1000 Brussel
Toegang: vrije bijdrage
inschrijven kan via ovbrussels@gmail.com

Facebookevent

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s