Home

28495_416074574858_617929858_5208893_1421550_nBleri Lleshi brengt verslag uit over de Brusselse ‘jungle’ en het gevecht tegen de vooroordelen

Je kan het getoeter niet negeren. In de Wetstraat, die dwars door de Brusselse Europese wijk loopt, staan de auto’s bumper tegen bumper, vijf lanen breed. De lichten worden groen, maar de wagens die naar links afslaan blokkeren de oversteek. Voetgangers banen zich een weg door een mist van uitlaatgassen over een zebrapad vol geparkeerde wagens. Tussen de chaotische ophoping van metaal staat een politieofficier gekleed in een fluo-vest. Deze stad is chaotisch, zo zegt blogger Bleri Lleshi, maar dat staat hem aan daar hij zelf chaotisch is.

Bleri’s leven bestaat uit een veelheid aan facetten: filosoof, schrijver, filmregisseur en activist. Zijn blog is een amalgaam van al dat, verzameld op een plek. “Mijn blog is ene deel van mij” zegt hij. “De onderwerpen die erop behandeld worden, vloeien voort uit Brussel: multiculturalisme, Brusselse jeugd, immigratie … maar ook armoede en sociale problematieken. Brusselse is misschien niet de beste stad, maar je moet trachten het de plek te maken waar je het best leeft. Enkel door engagement te tonen wordt de plek waar je woont je thuis.”

Bleri’s thuis lag origineel in Albanië. Vandaag woont hij op drie kilometer van de drukke straten van de Europese wijk aan het Flageyplein. Waarom is hij in Brussel gebleven? Met een wijds armgebaar wijst hij naar het plein, waar de lucht geurt naar koffie en het geluid van verschillende talen: “Je kan zien waarom!”

Zestig procent van de inwoners van Brussel zijn van niet-Belgische afkomst. “Een verrijking” zegt Bleri, “maar voor velen in Vlaanderen is Brussel een jungle. Zeker tegenover de jongeren uit Brussel bestaan er veel vooroordelen”. Dit is wat hij wilt veranderen door de Brusselse jeugd een platform te geven: zijn blog. Hij heeft al twintig brieven gepubliceerd die geschreven werden door jongeren tussen 16 en 26 jaar oud. De brieven zijn gericht aan de bijna 30 000 unieke bezoekers die elke maand zijn blog bezoeken.

Een van de auteurs is de 19-jarige Rabia Uslu. We ontmoeten haar in het centrum van Brussel, op vijf kilometer van het Flageyplein. Ze zit onder de houten balken die het plafond van het Cultureel Centrum “La Tention” typeren. “Ben je hier voor het debat?” vraagt ze aan een jonge man van wiens bril beslagen is door de regen. “Twee trappen omhoog.” Onder het dak van het oude huis is Bleri in debat met adolescenten. “Hij is de eerste die over ons praat” zegt Rabia. “Hij drukt onze gedachten uit in sterke bewoording”.

Bleri staat bekend voor zijn sterke bewoording, en wordt er dan ook vaak voor aangesproken. Hij werkt op freelance-basis voor magazines en kranten, hij geeft lezingen en toepsraken. Op deze manier verdient hij de kost. Hij verdient geen geld van zijn blog. Bleri is tegen advertenties en kritisch wanneer het er over vrijwillige bijdragen gaat. Geen geld betekent echter niet dat er geen werk verricht wordt, op twee en een half jaar heeft hij al 250 artikels gepubliceerd op zijn blog.

Ideeën vallen hem vaak onverwachts te binnen terwijl hij zich beweegt door de straten van Brussel. Zoals een keer rond Kerstmis, wanneer de Grote Markt – de juwelendoos van Brussel – meer dan anders schitterde, en de geur van wafels die zo karakteristiek is voor de stad zich had vermengd met kaneel. Die avond stapte hij uit die atmosfeer zijn bank binnen aan het Flageyplein en werd hij geconfronteerd met een sterke urinegeur. Een dakloze zocht beschutting tegen de elementen in de bank. Bleri hield zijn adem in en binnen enkele seconden had hij een artikel geschreven in zijn hoofd. Waarom negeren we de daklozen op straat? Waarom geeft de stad niet om hen? Wat kan er gedaan worden om hun omstandigheden te verbeteren? “Soms schrijf ik dagen aan een stuk geen woord, maar er zijn ook uren waarop ik meer produceer dan anderen in een hele week.”

Bleri’s geest werkt zoals de Wetstraat, soms vloeit het slechts gemoedelijk.  Als er echter een idee voorbijraast moet hij het snel op een bierviltje neerpennen, of tussen de kolommen van een krant, want erachter volgen alweer andere ideeën – bumper tegen bumper, en opgelet als er iets de oversteek blokkeert.

Kira Gantner

Picture: Lucia Russo

Vertaling van het Engels naar het Nederlands door Nathaniël Bovin

https://blerilleshi.wordpress.com/

https://www.facebook.com/Bleri.Lleshi

Twitter @blerilleshi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s