Home

media_l_54662841Het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) mag op 1 mei betogen in Borgerhout. Burgemeester Bart De Wever ziet er geen problemen in. De vraag is nu: hoe moeten de Borgerhoutenaren op de zoveelste provocatie reageren?

De leden van N-SA zijn geen lieverdjes. Eddy Hermy, de kopman van N-SA, werd niet zo lang geleden veroordeeld voor rassenhaat en is lid van de Vlaamse Militanten Orde. Een andere lid, die ook de aanvraag voor de manifestatie heeft ingediend, is Ruben Rosiers, die banden onderhoudt met andere fascistische bewegingen overal in Europa.

De eerste reactie van De Wever: “Bij de toestemming voor deze betoging gaat het niet over een waardeoordeel. Hoe sterk de opvattingen van die beweging ook afwijken van de onze”. Over de (uiteindelijke) éénmanssamenscholing in Borgerhout een aantal maanden terug zei De Wever nog net het tegenovergestelde. Twee maten, twee gewichten noemt men dat.

De datum en de locatie zijn zo goed gekozen dat De Wever deze unieke kans moeilijk kan laten liggen. N-SA wil zogezegd betogen tegen de PVDA+, die mee in de coalitie zit in Borgerhout. De Wever heeft het nooit verborgen, dat PVDA+ aan de macht kwam in één van de belangrijkste districten in de stad en een aantal honderd meters van zijn bureau op ’t Schoon Verdiep, dat heeft hem pijn gedaan. Rancuneus als hij is, wil hij wraak nemen. Ook al betekent dat neofascisten vrije baan geven.

Dan is er ook 1 mei. De Dag van de Arbeid. Niet alleen een feest van de PVDA+, maar ook voor die andere partij, de sp.a (toevallig coalitiepartner in Borgerhout). Bovenal is het een feest voor alle arbeiders en voor de vakbonden. Nu, we weten allemaal wat De Wever en zijn partij over de vakbonden denken. Liefst zien ze die verdwijnen. Zo groot is de liefde van de N-VA voor de arbeiders.

De plaats van de betoging is Moorksenplein. Niet zo maar een plein, het is net aan dit plein dat het districtshuis staat. Bovendien heeft de N-VA besloten om de plannen voor heraanleg van het Moorkensplein en de realisatie van een nieuw buurtpark te dwarsbomen. Schepen Rob Van de Velde (toevallig ook N-VA) ging zelfs zo ver  om de buurtbewoners van Moorksenplein die niet opgezet zijn met de plannen van het nieuwe stadsbestuur als leugenaars af te schilderen.

Kortom, drie vliegen in een klap,  strateeg De Wever grijpt zijn kans.

Hoe moeten de Borgerhoutenaren op de zoveelste provocatie reageren? Er zijn verschillende opties. Ze kunnen zich laten verleiden tot een reactie op deze provocatie. Iets wat De Wever heel graag zou zien gebeuren, want confrontatie dat is wat hij zoekt. Er zou dus een tegenbetoging kunnen komen.

Ik ben echter van mening dat men de confrontatie op een andere manier moet aangaan. PVDA+, het districtsbestuur en de bewoners van Moorksenplein moeten gebruik maken van eigen middelen en eigen sterkte: solidariteit en samenhorigheid. Dit is wat ze samenbrengt en het rechtse beleid van De Wever en zijn stadsbestuur en de neofascisten confronteer je best met solidariteit.

In plaats van een tegenbetoging kunnen Borgerhoutenaren die dag een grote buurtfeest organiseren. Een feest in teken van 1 mei, solidariteit en verbondenheid. Het districtsbestuur kan op die dag samen met de buurtbewoners het gesprek aangaan over de toekomst van het plein en de realisatie van het buurtpark. Andere Borgerhoutenaren zijn welkom om feest te komen vieren, maar ook hun mening te laten horen over wat er beter kan  in Borgerhout. Om samen na te denken over hoe ze zich kunnen organiseren als bewoners tegen de plannen van een stadsbestuur dat met hen geen rekening wil houden.

Het is op deze manier dat Borgerhoutenaren moeten reageren. Van onderuit in een open gesprek met het districtsbestuur, gezellig met elkaar de discussie aangaan over de problemen en uitdagingen van hun district. Het gaat om hun toekomst en die van hun kinderen, dus is een politiek bewust zijn en het laten horen van hun stem hard nodig.

Er zijn voorbeelden van solidariteit in Antwerpen. Al 23 weken zetten een paar Antwerpenaren zich in samenwerking met Occupy Antwerp  in voor de armen en daklozen door elke zaterdag voedsel uit te delen. Het stadsbestuur, dat zelf de verantwoordelijkheid voor deze mensen niet neemt, wil zelfs deze actievoerders in hun solidariteit tegengaan.  Onder het voorwendsel ‘controle op voedselhygiëne’ willen ze deze actie stilleggen. Laat dit ook een voorbeeld zijn van hoe effectief solidariteit is tegen het rechtse asociaal beleid.

Op een aantal meters afstand van het buurtfeest mogen de neofascisten hun ding doen, of zoals De Wever het zegt: ‘het recht van vrije meningsuiting’ gebruiken. Over ‘vrije meningsuiting gesproken’: op 12/03 stelde het Europees Netwerk tegen Racisme een rapport voor waaruit blijkt dat ‘vrijheid van meningsuiting vaak als excuus voor racisme’ wordt gebruikt.

Een reden te meer Borgerhoutenaren om op 1 mei samen te komen, want solidariteit is en blijft het beste wapen tegen racisme en neofascisme.

Bleri Lleshi is politiek filosoof. Hij werkt aan het boek De neoliberale strafstaat dat in augustus verschijnt bij EPO.

https://blerilleshi.wordpress.com/

https://www.facebook.com/Bleri.Lleshi

Twitter @blerilleshi

10 thoughts on “Solidariteit is het beste wapen

 1. De solidariteit is in Borgerhout al vakkundig kapot gemaakt door het vorige stadsbestuur. Door de buurtbewoners van het Moorkensplein tegen elkaar op te zetten (de enen voor onteigeningen en de aanleg van een prestigieus nieuwbouwproject met voortuin -dat als schaamlapje ‘Moorkenspark’ wordt genoemd- de anderen met empathie voor de getroffen gezinnen en tevreden met een iets bescheidener groenproject).

 2. ‘k Heb ooit ‘s gehoord (maar weet niet of het waar is) dat je ‘t best kan reageren op agressieve honden door je vlakke binnenkant van je handen te laten zien waarmee je aangeeft dat je geen agressieve bedoelingen hebt. Zo’n eenvoudig gebaar blijkt honden in de war te brengen – eigenlijk leerde de natuur hen dat agressie altijd met agressie wordt beantwoord : blaf ik, dan blaf jij terug… Door net anders te reageren dan verwacht wordt, geef je aan dat je je naar een hoger niveau hebt ontwikkeld – de geschiedenis leert inderdaad dat, of je nu hond bent of mens, agressie die met agressie beantwoord wordt, altijd tot een spiraal van geweld leidt… winnen doet uiteindelijk niemand. Extreem rechts is er natuurlijk op uit te provoceren. Natuurlijk zoeken ze, eens te meer, hun zondebok… ‘t Is waarschijnlijk voor een heel aantal mensen verleidelijk hun vaak terechte boosheid om te zetten in tegen-agressie. Welke vormen die tegen-agressie ook aan kan nemen, natuurlijk kan je niet op tegen hun middelen, natuurlijk delf je uiteindelijk het onderspit, natuurlijk weet De wever dat. Trap er dan ook niet in. Er zijn sterkere symbolen nodig tegen hun agressieve geprovoceer. Iets wat respect afdwingt. Misschien dit : Toon, telkens je je geprovoceerd voelt, door woorden of directe fysieke agressie, de vlakke binnenkant van je handen en volhard, laat ze desnoods vastbinden op een plank, maak jezelf fysiek weerloos (dat bén je namelijk (uiteindelijk) ook), doch verleg je woede in je ogen, laat ze afstralen van je gelaat, hul je in stilte, alles wat ze moeten weten (om een ander beleid te maken) is namelijk al gezegd – je zal zien : opgeleide vechtmachines van de ordediensten weten zich daar geen raad mee en strateeg De Wever zal zich in bochten moeten wringen om zich eruit te praten – vroeg of laat kàn hij niet anders dan (jullie) waardigheid te (h)erkennen want hij zal er de zijne naast moeten leggen. Pas dàn zal hij praten en misschien zelfs iets te zeggen hebben…
  Iets over mij : ik ben niet politiek actief en zal dat ook nooit zijn. Ik ben een gewone vader die zich doorgaans op totaal andere domeinen verwezenlijkt maar ook met weëe ogen de dreigende teloorgang van Antwerpen aanschouwt. Hoop dat het geen hete lente wordt, wel een lente waar uit de Borger-HOUTse Eik frisse twijgen groeien met écht nieuwe bladeren, bladeren van hoop, solidariteit en waardigheid.

 3. Vrijheid van meningsuiting geldt voor iedereen. Zelfs als het niet strookt met je eigen wereldbeeld.

  Maar beter zo dan dat ze in het wilde weg beginnen te manifesteren en op eigen houtje het multiculturele Borgerhout in trekken…

  Ik hoop alleen maar de burgemeester – ondanks zijn politieke obediëntie – op een kordate manier ingrijpt als het mis dreigt te lopen.

 4. Heel goed idee, maar hoe overtuig je de Marokkanen hiervoor, zij zullen zich vooral geviseerd voelen hier in Borgerhout. Hoewel ik vind dat deze betoging helemaal niet mag doorgaan kunnen ze die als het dan toch moet beter laten doorgaan op de grote markt aan het stadhuis, vreedzaam zonder racistische uitdagingen…..

 5. zou een betoging tegen de N-VA op de Grote Markt ook goedgekeurd worden onder het mom van vrije meningsuiting?

 6. Ik sta volledig achter je doortastende analyse. Ik merk wel op, dat een a-politiek solidariteits-signaal (vd inwoners van mijn district op 1 mei) zal plaatsvinden op het Moorkensplein ; u zal te laat aankomen als u uw gps de bestemming “Moorksenplein” invoert..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s