Home

132483_4620370510040_2050716066_oAntwerpen is de tweede grootste stad in België en ook een stad met een jonge bevolking. Zoals de Brusselse jongeren komen ze niet vaak in het nieuws met positieve verhalen. Daarom besloten we ook Antwerpse jongeren een plaats te geven in onze reeks want het bloeit aan positieve en creatieve verhalen in Antwerpen.

Afgelopen weken waren de Antwerpse jongeren weer in de picture. ‘Patsers’, ‘war on drugs’, een ‘samenscholingsverbod’ tegen ingebeelde betogingen enz. Antwerpen is ook kampioen in GASboetes. Zijn er in Antwerpen geen jongeren die verkeerde dingen doen? Ja, die zijn er. Zoals overal. Het gaat hier om een piepkleine minderheid die men altijd weer weet te vergroten.

Maar. Er zijn ook gewone verhalen en positieve verhalen. Er bestaan tientallen initiatieven van onderuit of gesteund vanuit het middenveld waar jongeren mooie dingen realiseren. Dat soort verhalen komt niet naar buiten. De media hebben weinig interesse in deze verhalen. De jongeren zelf komen zo goed als nooit aan het woord.

Dit maakt dat de stigmatisering, stereotypes en vooroordelen over de jongeren verder verspreid worden. Als we kijken naar het beleid van het huidige stadsbestuur in Antwerpen dan stellen we vast dat die stigmatisering steeds erger wordt.

Jeugdwerkers, leerkrachten, middenveldorganisaties, artistieke werkingen, en bewegingen van onderuit die met jongeren werken proberen de media en beleidsmakers een andere realiteit te tonen, de dagelijkse realiteit van deze jongeren.

Toch slagen beleid, media en publieke opinie erin om deze realiteit te negeren. Men is er rotsvast van overtuigd dat er maar één soort jongeren bestaat in Antwerpen. Als er dan toch een positief verhaal naar buiten komt, dan hoor je steeds die ‘ja, maar’.

Er is nood om hiertegen weerstand te bieden en de ervaringen en verhalen van Antwerpse jongeren naar buiten laten komen.

Na de succes van Brieven uit Brussel, een project van jongerenwerker en politiek filosoof Bleri Lleshi en De Morgen, lanceren we Brieven uit Antwerpen. Tien Antwerpse jongeren schrijven een stuk over hun ervaring met de stad, over wat op hun buik ligt. Dat kunnen positieve of negatieve ervaringen zijn, problemen en uitdagingen. Het belangrijkste is dat de stem van de jongeren naar buiten komt en dat ze over zichzelf, hun leeftijdsgenoten en de stad kunnen vertellen.

Bleri Lleshi die een aantal jaren in Antwerpen heeft gedoceerd en betrokken is geweest bij verschillende projecten met Antwerpse jongeren samen met Samira Azabar, sociologe en activiste in Antwerpen, geven feedback op de stukken die de jongeren schrijven. De artikels worden op de blog van Bleri Lleshi gepubliceerd, één van meest gelezen blogs in België. Bovendien is er een samenwerking met de krant De Morgen, die vijf geselecteerde stukken zal publiceren elke donderdag vanaf 28 februari vijf weken lang.

Procedure

–         Je bent tussen 16 en 26 jaar oud en woont, werkt en/of studeert in Antwerpen.

–         Je stuk is maximum twee bladzijdes.

–         Het stuk mailen jullie naar brievenuitantwerpen@gmail.com voor 28/02/2013

–         Als je een degelijk stuk hebt geschreven, zullen Samira Azabar en Bleri Lleshi je contacteren met de nodige feedback om het klaar te maken voor publicatie.

–         Elke week verschijnt een stuk op Lleshi’s blog, 10 weken lang.

–         Vijf teksten verschijnen in De Morgen, ook op wekelijkse basis.

Tips bij het schrijven

–         Schrijf duidelijk en zo helder mogelijk.

–         Vertrek vanuit je ervaringen, verhalen, problemen en verwachtingen.

–         Schrijf over iets wat op je buik ligt.

–         Over actuele thema’s schrijven is geen slecht idee.

–         Schrijf zo correct mogelijk, dat het geen perfect Nederlands is, is geen probleem. We zorgen wel voor de taalkundige verbetering.

Een samenwerking van Bleri LleshiDe Morgen

https://blerilleshi.wordpress.com

https://www.facebook.com/Bleri.Lleshi

@blerilleshi

www.demorgen.be

 Foto: YES Antwerpen

2 thoughts on “Brieven uit Antwerpen: Antwerpse jongeren aan het woord in De Morgen en op Bleri Lleshi’s blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s