Home

blerilleshi4_600De koekenstad lijkt sinds het weekend een beetje meer Amerika, schrijft politiek filosoof Bleri Lleshi. Hij werkt aan het boek De neoliberale strafstaat dat in voorjaar verschijnt bij EPO. 

Het samenscholingsverbod van afgelopen weekend in Borgerhout leverde Bart De Wever welgeteld twee aanhoudingen op. Bij de eerste ‘stond (iemand) op het punt de openbare orde te verstoren’. Bij de tweede ‘maakte (een jongere) deel uit van een groepje van vier’. Omdat hij niet naar de politie luisterde, werd hij opgepakt voor eenmanssamenscholing.

‘Moslims roepen op tot protest in Borgerhout tegen stripverhaal’ kopte De Standaard vrijdag. Volgens die krant was er opgeroepen voor die betoging via sms en internet. In een persbericht sprak De Wever over een oproep via Facebook van mensen van Sharia4Belgium. Diezelfde dag is men in Antwerpen bij tientallen mensen en organisaties nagegaan of er iemand iets had vernomen of een sms had ontvangen. Resultaat: nul.

De Wever zal zich verveeld hebben tijdens zijn eerste tien dagen als burgemeester, er moest wat actie komen. Het linkse bastion Borgerhout waar veel moslims en jongeren wonen was daarvoor de ideale plek. Zonder enig bewijs dat er problemen op komst waren, voerde hij een samenscholingsverbod in.

De tacticus De Wever speelde het alweer slim. In alle mogelijke scenario’s was hij ingedekt. Kwam er een betoging dan kon hij zeggen “kijk, ik was voorbereid om op te treden, zelfs met de harde hand”. Kwam er geen betoging, wat het geval was, dan was dat uiteraard dankzij zijn samenscholingsverbod.

“Ik ben blij dat die maatregel genomen is. Anderzijds is het een demper op de verkoop, want ja, de klanten durven weeral niet langskomen ook al gebeurt er helemaal niets”, zegt een handelaar in het VRT-journaal. Enkele jaren geleden zouden ze zoiets bij In de Gloria hebben uitgezonden en iedereen zou het grappig gevonden hebben. Nu overtreft de realiteit de ironie.

Een realiteit die er niet rooskleurig uitziet voor de Antwerpenaren. Net de week dat men in het Verenigd Koninkrijk aan het debatteren is over de complete mislukking van de war on drugs, kondigt De Wever die aan in Antwerpen. De opgezette show in Borgerhout licht een tipje van wat er komen gaat.

Zaterdag las ik een interview met de Antwerpse procureur Herman Dams. Een van de schokkendste gesprekken die ik in lange tijd las. “Ik ga heel mijn beleid bijsturen”, zei hij. Behalve de felbesproken Operatie Patser heeft Dams ook andere plannen. “Ik ga echt niet wachten tot de jonge criminelen hier leerlingen op school komen doodschieten. En dat zal heus zo lang niet meer duren. Wie denkt dat dat enkel in Amerika gebeurt, is naïef.”

Toeval of niet, al zijn plannen rieken erg Amerikaans. Angstsamenleving, verklikmaatschappij, repressie waar niet de overheid maar de burger strijd voert tegen criminaliteit. “De burgers moeten leren dingen zelf op te lossen. Ik pleit voor meer sociale controle. Ik ben op zoek naar burgers die veel zien. De man die ‘s avonds zijn hondje uitlaat en een bestelwagen met vreemde nummerplaat ziet. Die moet de politie bellen.”

Een samenleving zoals procureur Dams en De Wever die voorstellen wens je zelfs je vijanden niet toe. Bovendien hebben ze de macht om die mogelijk te maken.

Bleri Lleshi is politiek filosoof

Uit De Morgen: 14/01/13

https://blerilleshi.wordpress.com/

https://www.facebook.com/Bleri.Lleshi

@blerilleshi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s