Home

hongerstakingjamal5Bijna elke krant of website heeft er een top 10, 20 of zelfs 100 over van alles en wat. Elk jaar zien we steeds weer diezelfde namen opdagen. Misschien tijd voor een alternatieve top 10.

10. Zohra Othman. Heeft zich jarenlang als advocate voor mensen en hun rechten ingezet. Sinds kort is ze de eerste schepen in België voor de PVDA. Een vrouw en ook iemand met een migratieachtergrond. Ze haalde een knappe score bij de verkiezingen en is iemand die het voor de mensen opneemt.

9. Fikry El Azzouzi. Een jonge schrijver die nu ook een wekelijkse column heeft in De Morgen. Hij gebruikt de kracht van het woord via de satire om heel wat thema’s zonder taboes aan te snijden. Een frisse stem en een voorbeeld voor heel wat opkomend talent.

8. Eric Corijn. Professor aan de VUB die een hart voor de stad heeft. Hij heeft zich jarenlang ingezet voor een beter Brussel en het ontwikkelen van een visie over de toekomst van de stad. Ook heel actief in het middenveld waar hij verschillende projecten van onderuit heeft gesteund en mee mogelijk gemaakt..

7. Dominique Willaert. Deze Gentenaar en zijn team van Victoria Deluxe hebben onuitputtelijk werk geleverd in hun stad. Ze durven tegen de stroom ingaan en nemen het op voor mensen die uitgesloten worden in onze samenleving.

6. Rabia Uslu. Een 19-jarige jonge Brusselaar die haar verontwaardiging over onrechtvaardigheid in actie omzet door daklozen in Brussel bij te staan. Ze maakte ook de reeks ontmoetingen Other Voices mee mogelijk.

5. Stella Kozyreva. Stella heeft sinds ze in ons land verblijft, 3 jaar geleden, geen moment stilgezeten maar heeft zich in allerlei organisaties en projecten ingezet voor een betere samenleving. Wat mij betreft de vrijwilliger van het jaar.

4. Soufiane Boujida. Een jonge Brusselaar die zich inzet voor kinderen in zijn eigen wijk via het project Averroës. Een project waarin kinderen worden gesteund en opgevolgd door een groepje hooggeschoolde jongeren met migratieachtergrond. Ook zijn engagement bij Minor N’Dako met minderjarige asielzoekers is lovenswaardig.

3. De schrijvers van Brieven uit Brussel. 20 Brusselse jongeren die in de pen kropen en hun verhalen naar buiten brachten. Deze jongeren spelen een belangrijke rol in het ontkrachten van het beeld over de Brusselse jongeren en tegelijk zijn ze een voorbeeld voor heel wat anderen in onze stad.

2. Samira Azabar en Maryam H’madoun. Deze twee vrouwen zijn al jaren actief in Antwerpen en voeren strijd tegen uitsluiting en ongelijkheid in hun stad. Via het project KiesKeurig 2012 hebben ze knap werk geleverd in het informeren van migrantenjongeren over het belang van politieke participatie, politiek bewustzijn en hun stem op 14 oktober 2012.

1. De hongerstakers aan de VUB, hun steuncomité en arts Rita Vanobbergehen. Zonder twijfel staan deze mensen op de eerste plaats in deze top tien. De hongerstakers hebben een strijd gevoerd voor hun basisrechten en menselijkheid. Het steuncomité (vooral  studenten) en arts Rita Vanobberghen staan mee op de eerste plaats omdat ze de hongerstakers bijgestaan hebben tot op het laatste moment, ondanks het feit dat ze niet alleen weinig steun kregen maar zelfs de hele publieke opinie tegen zich kregen.

Bleri Lleshi

Foto: Karen Nachtergaele

https://blerilleshi.wordpress.com/

https://www.facebook.com/Bleri.Lleshi

@blerilleshi

3 thoughts on “Mijn TOP 10 voor 2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s