Home

bxl5goed.jpgHet regent negatieve berichten over de Brusselse jongeren. Seksisme, agressie tegen homoseksuelen, geweld tegen de politie. Het lijkt alsof in onze stad maar één soort jongeren bestaat. Is dat wel zo?

Buiten de negatieve verhalen zijn er ook positieve verhalen en ook vooral gewone verhalen. Dit soort verhalen komt niet naar buiten. Media hebben weinig interesse in deze verhalen. Men spreekt veel over de Brusselse jongeren maar de jongeren zelf komen zo goed als nooit aan het woord.

Dit maakt dat de stigmatisering, stereotypes en vooroordelen over de jongeren verder verspreid worden. Men raakt steeds meer overtuigd dat dit de enige realiteit is in Brussel.

Ik werk nu al een aantal jaren als jongerenwerker in Brussel. Ik heb met verschillende soorten jongeren gewerkt. Met jongeren die in aanraking zijn gekomen met het gerecht, jongeren die in armoede en uitsluiting zijn geraakt, maar ook met jongeren die ongelooflijk mooie projecten realiseren in Brussel.

Als ik in mijn stukken en documentaires die positieve kant van onze jongeren toon, reageert men vaak verbaasd en wil men niet aannemen dat het hier over Brusselse jongeren gaat want dat correspondeert niet met het beeld dat men in de media heeft gecreëerd over de Brusselse jongeren. ‘Dat zijn geen Brusselse jongeren’ krijg ik regelmatig te horen.

De nood is dus groot dat de ervaringen en verhalen van de Brusselse jongeren naar buiten komen. Dat is wat wel met Brieven uit Brussel willen realiseren. Twintig Brusselse jongeren die hier wonen, werken en/of studeren, schrijven een stuk over hun ervaring met de stad, over wat op hun buik ligt. Dat kunnen positieve of negatieve ervaringen zijn, problemen en uitdagingen. Het belangrijkste is dat de stem van de jongeren naar buiten komt en dat ze zelf over zichzelf, hun leeftijdsgenoten en de stad vertellen.

Brusselaar, jongerenwerker, politiek filosoof en opiniemaker Bleri Lleshi geeft feedback op de stukken die de jongeren schrijven en publiceert ze op zijn blog, een van meest gelezen blogs in België. Bovendien is er een samenwerking met de krant De Morgen, die tien geselecteerde stukken zal publiceren elke donderdag vanaf 20 december tien weken lang.

Procedure

–         Je bent tussen 16 en 26 jaar oud en woont, werkt en/of studeert in Brussel.

–         Je stuk is maximum twee bladzijdes.

–         Het stuk mailen jullie naar ovbrussels@gmail.com (Other Voices)

–         Als je een degelijk stuk hebt geschreven, zal Bleri Lleshi je contacteren met de nodige feedback om het klaar te maken voor publicatie.

–         Elke week verschijnt een stuk op Lleshi’s blog, 20 weken lang.

–         Tien teksten verschijnen op De Morgen, ook op wekelijkse basis.

Tips bij het schrijven

–         Schrijf duidelijk en zo helder mogelijk.

–         Vertrek vanuit je ervaringen, verhalen, problemen en verwachtingen.

–         Schrijf over iets wat op je buik ligt.

–         Over actuele thema’s schrijven is geen slecht idee.

–         Schrijf zo juist mogelijk, dat het geen perfect Nederlands is, is geen probleem. We zorgen wel voor de taalkundige verbetering.

Een samenwerking van Bleri LleshiDe Morgen en Other Voices.

De eerste drie brieven nu al op de blog van Bleri Lleshi

::Dochter van een zandneger van Danira Boukhriss Terkessidis ::

https://blerilleshi.wordpress.com/2012/12/10/dochter-van-een-zandneger

::::: De Vlaamse bril van Ibrahim Üçkuyulu:::::

https://blerilleshi.wordpress.com/2012/12/04/de-vlaamse-bril

:::::Verontwaardigd van Rabia Uslu :::::::

https://blerilleshi.wordpress.com/2012/11/27/verontwaardigd

Volg de reeks op

https://blerilleshi.wordpress.com/

https://www.facebook.com/Bleri.Lleshi

@blerilleshi

www.demorgen.be

https://www.facebook.com/OtherVoicesMeetings

2 thoughts on “Brieven uit Brussel: Brusselse jongeren aan het woord in De Morgen

  1. Wederom een prachtig initiatief, waaraan ik zelfs graag medewerking zou verlenen, niettegenstaande ik ouder ben dan 26 jaar. Soms vraag ik me inderdaad af, of het Brussel – waarover ik regelmatig léés en zie op het scherm – hetzèlfde Brussel is als dàt wat ik ken. Nochtans werk ook ik tussen jonge mensen uit het armoede-circuit, daklozen en tussen hen waarvoor mensen een ommetje maken. Het is een ervaring die ik graag delen wil.

  2. Heel mooi project. Ik heb genoten van de laatste brief over onverschilligheid in de stad. Het biedt een ander beeld over de Brusselse jongeren.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s