Home

rabia‘Eenmaal je ouder bent, dan pas zal je het begrijpen’. Sorry mama en papa, maar neen, ik begrijp het niet. En als ik iets begrijp, dan maakt het  me verontwaardigd.

Ik begrijp niet hoe het mogelijk is dat een staat toelaat dat honderden mensen buiten in de kou moeten leven en een lijdensweg ondergaan, terwijl de ‘machthebbers’ gewoon in hun handen moeten klappen voor het chicste menu in de duurste restaurants, terwijl ze zogezegd bezig zijn met onze problemen. Ik begrijp niet hoe het mogelijk is dat in een land waar we alle mogelijkheden hebben, er toch nog gepraat wordt over crisissen, daklozen, milieuvervuiling, migratieproblemen, integratieproblemen en jeugdwerkloosheid. Vooral dus sociaal-economische problemen. Maar wacht, hierover mag men het niet hebben. Onbelangrijk.

België is een land vol mogelijkheden! Ja dames en heren, alles is hier mogelijk zolang dat wat u wil doen de ‘elite’ niet stoort, zolang dat wat u doet die elite ook rijker maakt, zolang u alleen maar doet wat er van u verwacht wordt op de manier waarop u het leerde en zonder er bij na te denken of stil te staan. Want dan zou u zien dat toch niet alles mogelijk is.

Ik kan niet begrijpen dat ik met mijn negentien jaren, bepaalde dingen zie die niet kloppen en die anders zouden moeten zijn, terwijl de iets oudere leiders dat niet willen inzien. En het is niet alsof er geen oplossingen zijn, men moet gewoon luisteren.

Waarom men de euro toeliet zonder zelfs de mening te vragen van de burgers en zonder zelfs de garantie te hebben dat deze munt voor het beste voor de medemens zou zorgen, is ook niet begrijpelijk. Oh ja, maar de eurozone was eigenlijk gewoon voor de bourgeoisie bedoeld, zodat zij gemakkelijker ‘hun ding’ konden doen, niet? Het is waar ook, het was om de vrede te bewaren en daar zijn ze ook in geslaagd, want de EU kreeg onlangs toch de Nobelprijs voor de Vrede?

Wat er in Griekenland gebeurt, dat is allemaal de schuld van de Griekse burgers en de plaatselijke leiders want ze moesten maar geen akkoorden sluiten met Goldman Sachs. Spanje is de laatste tijd ook constant in het nieuws dankzij de wekelijkse protesten van duizenden mensen. En Europa? Waar is Europa en haar beloftes van solidariteit? Bedankt Europa voor je rol in deze tijden van crisis.

Ik ken een gezegde: ‘Verander eerst jezelf vooraleer je de wereld probeert te veranderen’. Dat is wat we allemaal zouden moeten doen. Er is ook een crisis  in ons hoofd. We moeten onszelf ook van deze crisis proberen ‘te redden’. Het is werkelijk krankzinnig om te zien wat de neoliberale maatschappij met de mens heeft gedaan. Bovendien gaat het gewoon door.

Succes, daar gaat het om. Hoe meer je consumeert hoe beter je ervan wordt. Hoe beroemder je wordt, hoe machtiger je wordt. En niet te vergeten, hoe rijker je wordt! Als dit is waar wij naartoe willen dan is het zonder mij. Als dit is waar Europa naartoe wil, terwijl de kloof tussen rijk en arm groter wordt en we onze aarde kapotmaken, dan wil ik het niet langer begrijpen. Er valt ook niets te begrijpen behalve dan dat er een kleine bende profiteurs klaar zit om mensen uit te buiten. No matter what.

Slavernij bestaat niet, vooral niet in Europa denken we. Ik denk dat we de werkende armen, zwartwerkers en de mensen zonder papieren, die uitgebuit worden om te overleven, vergeten in rekening te nemen. Want zij zijn toch de illegalen, de profiteurs, die de rijkdommen van Europa komen roven. Vertel dat maar eens aan een Afrikaan…

Ik woon niet zo ver van Brussel-Noord. Bent u al eens aan Brussel-Noord geweest, niet alleen om de tram of de trein te nemen, maar om te kijken wat er daar allemaal echt gebeurt? Armoede, daklozen, prostitutie en allerlei criminaliteit. Criminaliteit die socio-economische oorzaken heeft. Wanneer gaat de overheid die aanpakken? Maar neen, wij zijn voor de ‘war on drugs’ zoals Bart De Wever terwijl deze ‘oorlog’ ergens anders al lang heeft gefaald. Blijf maar verder de media en de politici geloven.

Ah de media, de haat-liefde relatie. Ze hebben het liever over Sharia4Belgium dan over de echte problemen. Gefaalde integratie, ja dat mag je wel zeggen in een maatschappij die xenofobisch gedrag vertoont. Waar ze liever de verschillen als bedreiging zien in plaats van ervan te genieten.

Ja, ik ben verontwaardigd, maar die verontwaardiging wil ik in iets constructief ombuigen voor deze samenleving. Om te beginnen wil ik meer democratie. Democratie is iets waarvan we de echte betekenis niet meer kennen. Democratie is voor mij iets waar ik zelf aan deelneem en waar constant aan gewerkt moet worden. Een democratische samenleving heeft nood aan mensen die zich engageren niet alleen voor democratie maar ook voor een betere wereld.

Kritiek geven is wel goed, maar dat is niet genoeg. Actief werken aan de democratie voor een betere samenleving, voor echte gelijke kansen voor iedereen en een solidair Europa.

Ik geloof dat wij jongeren de kracht hebben om grote veranderingen te brengen samen met de oudere generatie, waarvan wij veel kunnen leren.

 Ik ben klaar om er actief aan mee te werken, hoe zit het met jou?

Rabia Uslu is eerstejaarsstudent tweetalige rechtenopleiding aan de HUB

Volg de reeks Brieven uit Brussel: Brusselse jongeren aan het woord

https://blerilleshi.wordpress.com/

https://www.facebook.com/Bleri.Lleshi

Twitter @blerilleshi

16 thoughts on “Verontwaardigd

 1. Voor iemand van pas 19 heb je een biezonder klare kijk op de wereld. Hopelijk slaagt jouw generatie er beter in dan de mijne om de wereld te verbeteren voor iedereen!!

 2. dit is werkelijk van woord tot woord hoe ik er ook over denk. Ik heb gestreden voor échte verandering tijdens de verkiezingen, ik occupy om mensen wakker te maken en ik droom en probeer te overtuigen. Ik ben enorm blij telkens ik verontwaardigden ontmoet; of er iets van lees zoals nu. De krachten bundelen zou een mooie volgende stap zijn. Ik wil mij dus ook actief inzetten want ik begrijp het ook niet.

  • Ook ìk kan alleen maar beamen wat jullie schrijven, en word ontzettend boos – en moedeloos tegelijk – terwijl ik lijdzaam moet aanzien hoe die “grote meneren” enigszins treurig kijkend de hand schudden van mensen die “brood” nodig hebben … om dan even daarna aan te schuiven aan de rijkste buffetten, waar zij zich met voldàne gezichten tegoeddoen en ònze toekomst “uitstippelen”! Probeer nèt als jullie m’n steentje “actief” bij te dragen, en maak me ontzettend veel zorgen over “hoe het nu allemaal verder moet”.

 3. Bleri, neem toch even de tijd om in mijn boek p. 199-202 te lezen, en als je nog wat meer tijd hebt mijn webs over Jupp – Juppmundi.
  (Jouw visie loopt volkomen gelijk aan de mijne).

 4. Een zeer diepe tekst met toch vanzelfsprekende woorden. Wij begrijpen het allemaal niet en door jou tekst te lezen voelen we ons niet alleen. Het is en het blijft een feit dat de rijken hoe dan ook rijker worden en de armen armer. Crisis is ontstaan door de “machthebbers”. Er is voldoende aanwezig om de armoedebestrijding tegen te gaan, maar de wilskracht is er niet om die mensen overreind te halen. Vele politici hebben zelfs hun rug toegekeerd terwijl er armoede was voor hun neus. Wel als dat gebeurd dan weet je hoe laat het is.

 5. Super goede artikel! Helemaal met je eens , keep up the good work buddy ❤ very much 🙂 🙂 🙂

 6. Pingback: De Vlaamse bril « Bleri Lleshi's Blog

 7. Pingback: Dochter van een zandneger « Bleri Lleshi's Blog

 8. Pingback: Brieven uit Brussel: Brusselse jongeren aan het woord in De Morgen « Bleri Lleshi's Blog

 9. Pingback: Verontwaardigd « miguel in belgium

 10. Pingback: Brussel behoort niet enkel de pendelaar toe « Bleri Lleshi's Blog

 11. Pingback: Tussenin « Bleri Lleshi's Blog

 12. Pingback: Durven kijken naar Brussel « Bleri Lleshi's Blog

 13. Pingback: Durven kijken naar Brussel « Bleri Lleshi's Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s