Home

De grote Libanese zanger en muzikant Marcel Khalife komt terug naar de Palesi voor de Schone Kunsten om zijn nieuw album Fall of the Moon te presenteren. Dit album is een tribute aan zijn overleden vriend, de grote Palestijnse dichter, Mahmoud Darwish, en tegelijk ook zijn manier om de Arabische lente te begroeten.

Marcel Khalife is niet alleen een gentalenteerde en innoverende muziekant, hij is al lang een inspiratiebron voor heel wat progressieve mensen in de Arabische wereld. Voor zijn nieuw album Fall of the Moon heeft hij muziek geschreven voor de gedichten van Mahmoud Darwish. ‘We hebben de mens, de vriend verloren maar hij is nog steeds aanwezig dankzij zijn werk. Hij heeft heel veel schitterende teksten die de tijd kunnen weerstaan en voor altijd in onze geheugen zullen blijven’.

Tijdens de persdag in oktober in Brussel Khalife kwam samen met zijn twee zonen die piano en percussie spelen. ‘Het is een trio soms elektronisch en akoestisch, een mengeling van jeugd en wijsheid’ vertelt Khalife ons net voor het concert. ‘Mijn muziek heeft altijd een openheid gehad. In het begin met oosterse instrumenten en nadien met de orchestra. Ik heb muziek gemaakt voor concerten voor Arabische instrumenten, symfonieën, dansmuziek, ballet en film. En ook voor veel liederen.’

Kan de muziek een brug zijn tussen de Arabische wereld en het Westen?

Marcel Khalife: Muziek kent geen barrières of grenzen. Elke muziek heeft haar eigen wortels die zich kunnen mengen met iets anders. Voor mij de oosterse wortels met westerse muziek mengen is heel natuurlijk. Ik hebben een dubbelcultuur, oosters en westers, christendom en de islam, sinds ik kind ben want Libanon is een open land aan de zee. Toen ik jong was luisterde ik naar kerkliederen en tegelijk naar de gebeden in de moskeeën. Deze dubbelcultuur is alomtegenwoordig.

Soms is samenleven tussen de verschillende culturen niet vanzelfsprekend…

Khalife: Ik hou van deze mengeling, deze rijkdom. We moeten ons niet sluiten in onze eigen cultuur, we moeten de ramen openen en buiten kijken. Er is niet maar één horizont want bij elk horizont verschijnt een nieuwe. Dit is het leven. We moeten de ander niet als een vijand zien. Als we de ander als een vriend zien dan hebben we daar zelfs baat bij. Oorlog leidt tot niets. We hebben dertig jaar lang oorlog gehad in Libanon. Om tot wat te komen? Er zijn achttien gemeenschappen in Libanon, allemaal verscheurd door de oorlog. We moeten leren samenleven.

Met wat er gaande is in de Arabische wereld zeggen sommigen dat na de Arabische lente is het Arabische winter geworden…

Khalife: Ik denk het niet. Ik ben optimist omdat de mensen in opstand zijn gekomen. Het is belangrijk omdat de mensen zich kalm hebben gehouden voor vijftig jaar lang met de huidige regimes. De situatie kan niet meer terugkeren naar waar het was voor de Arabische lente. De revolutie zal voortgaan, met vallen en opstaan, maar dit is normaal want verandering gebeurt niet over een nacht ijs. Als artiest kan ik alleen maar de mensen om te vechten voor hun vrijheden. Maar het is het volk dat voor de echte verandering zorgt. We moeten niet ophouden met dromen. De droom is om te leven in harmonie, democratie en vrijheid.

Benjamin Tollet

Marcel Khalifé • 17/11, 20.30, €15 > 30, Paleis voor Schone Kunsten/Palais des Beaux-Arts, rue Ravensteinstraat 23, Brussel/Bruxelles, 02-507.82.00, info@bozar.be, www.bozar.be

 Zie ook de langere versie van dit interview in het Frans

https://blerilleshi.wordpress.com/2012/11/09/il-ne-faut-jamais-cesser-de-rever-interview-avec-marcel-khalife-chantre-de-la-liberte/

One thought on “‘We moeten nooit ophouden met dromen’ Interview met Marcel Khalife

  1. Pingback: Unforgettable night at Bozar with Marcel Khalife & Al Mayadine Ensemble « Bleri Lleshi's Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s