Home

‘We hebben Vlaanderen bevrijd van de extreem-rechtse smet’ zei Sigfried Bracke op de VRT. Bracke (jarenlang politiek journalist) en de rest van de Vlaamse kiezers weten heel goed dat dit een leugen is. De N-VA schipperde tussen rechts en extreem-rechts. En om nog meer stemmen te winnen heeft de partij zich het discours, een deel van de kandidaten en een groot deel van kiezers van het Vlaams Belang eigen gemaakt. De smet leeft in dezelfde gedaante voort en wordt vanaf vandaag gedragen door de belangrijkste (en misschien ook de grootste) partij in Vlaanderen.

Vele mensen staan blijkbaar verstomd van verbazing van de score van N-VA. Verrassend is dit nieuws nochtans niet, Vlaanderen stemt al twee decennia lang rechts tot extreem-rechts.

Bart De Wever sprak stoere taal gisterenavond (14/10) o.a. over confederalisme en een ‘keerpunt in de geschiedenis’, maar er is nog steeds een verschil tussen woorden en daden. Hij moet nog een coalitie vormen om burgemeester te worden en ook aanblijven om te laten zien dat hij ‘de kracht van verandering’ kan belichamen.

Het is een trieste dag voor Antwerpen, maar dit komt niet uit de lucht gevallen. Patrick Janssens en zijn stadslijst hebben niet verloren omdat De Wever en de zijnen beter waren, maar omdat hij het niet goed heeft gedaan.

De Wever gaat een coalitie moeten vormen om burgemeester te worden. En in tegenstelling tot velen denk ik dat dit niet zo simpel gaat zijn. N-VA – VB (zeer nipte meerderheid en hij moet het maar durven); N-VA – Stadslijst (ook al zijn de verschillen in programma klein, Janssens zou zijn vel duur verkopen); N-VA – Open VLD haalt geen meerderheid. Met nog Groen! of PVDA erbij wel, maar gezien de inhoudelijke verschillen in hun programma’s zie ik dat ook niet gebeuren.

Van PVDA kan ik dat met zekerheid zeggen. Groen! wil graag besturen, maar als ze een coalitie vormen met de N-VA dan gaan ze daar later de rekening voor betalen want de mensen die op Groen! hebben gestemd steunen zo’n coalitie niet. Groen! staat in de oppositie op federaal niveau, Vlaams niveau en in Antwerpen en toch heeft het vandaag een mooie score behaald net dankzij trouw te blijven aan het eigen programma. Ik hoop dat Groen! in Antwerpen verder gaat in dit elan.

Ik ben blij met de score van PVDA. En zoals u zaterdag (13/10) zelf op Knack.be kon lezen, verwachte ik ook een knappe score van deze partij. Ook in Brussel en Wallonie heeft de PVDA/PTB grote stappen vooruit gezet. Wat betreft Antwerpen, Peter Mertens maakte duidelijk dat hij het asociale en neoliberale beleid van de N-VA vanuit de oppositie zal counteren.

Ik hoop dat Groen! en PVDA samen met andere progressieve krachten zoals Rood een sterke linkse oppositie zullen voeren.

De strijd begint pas. Er is nood aan een echt links alternatief. De partijen die zich hiervoor engageren, hebben het vandaag goed gedaan en als ze verder blijven werken aan dit alternatief, zal morgen nog beter zijn. En morgen is niet ver want de verkiezingen van 2014 zijn heel dichtbij en van groot belang.

Bleri Lleshi is politiek filosoof

https://blerilleshi.wordpress.com

https://www.facebook.com/Bleri.Lleshi

Twitter @blerilleshi

foto: VRT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s