Home

Zes 14-jarigen die bij valavond in een parkje op een bank zitten te dollen. Dat kan straks beschouwd worden als overlast en bestraft worden met een GAS-boete van 175 euro per kind.

De regering besliste vorige week om de maximumbedragen voor de administratieve boetes te verhogen van 125 naar 175 euro voor minderjarigen en van 250 tot 350 euro. Gemeenten kunnen voortaan ook al jongeren vanaf 14 jaar beboeten. Wat als overlast wordt beschouwd, mogen ze zelf bepalen. En dat is meteen een van de vele bezwaren van de tegenstanders. De Brusselse blogger en politiek filosoof Bleri Lleshi spreekt van een populistische maatregel die niks oplost.

BLERI LLESHI: “De Liga voor Mensenrechten heeft een klacht ingediend tegen die GAS-boetes en alle jeugdraden en organisaties die met jongeren werken zijn ertegen. Dat zegt toch al genoeg? Die boetes zijn in strijd met de scheiding der machten, want verbalisering, sanctionering en beroep aantekenen gebeurt bij dezelfde lokale overheid. Men zet ook de deur open voor willekeur. Gemeenten mogen afzonderlijk bepalen wat voor hen overlast is. Rondhangen na 10 uur? Lawaaihinder? Hondenpoep? Onaangekondigd betogen? Wat in Genk mag, kost je in Antwerpen misschien een boete van 175 euro. Dat is verwarrend voor de burger.”

“We beginnen ook almaar meer dingen als overlast te beschouwen. Volgens de Belgische Veiligheidsmonitor ervaart 1 op 4 Belgen rondhangende jongeren als een probleem in de buurt. Als ik volwassenen op de bus of de tram zie zuchten en boos kijken naar lawaaierige schoolkinderen, erger ik me dood. Steeds meer mensen verwachten van jongeren dat ze zich als volwassenen gedragen. Zit stil en zwijg, is de teneur. Maar jongeren willen zich manifesteren, gezien worden. Geef hen verdorie de ruimte om jong te zijn, in plaats van alles te problematiseren en te criminaliseren.”

RL: Maar er zijn toch jongeren die over de schreef gaan? Bejaarden pesten, kleine drugsdeals, fietsendiefstallen, voorbijgangers bedreigen, seksistische opmerkingen,… Als de politie hen oppakt, lopen ze meteen weer vrij rond. Kan zo’n GAS-boete hen niet doen schrikken?

LLESHI: “Als de feiten zwaar genoeg zijn, moeten ze bestraft worden door een rechter, niet met een boete. Want wie betaalt die? De ouders. En die ouders hebben het vaak al niet breed. In Brussel leeft een kwart van de kinderen in armoede. Die GAS-boetes zullen vooral arme gezinnen treffen, waardoor hun financiële situatie nog erger wordt. Zo zet je de deur open voor meer crimineel gedrag. Dat lost niks op.

Nultorentatie klinkt stoer, maar men zou beter een voorbeeld nemen aan Turnhout. Daar ondervond burgemeester Luc Gorris dat hard optreden tegen moeilijke jongeren alleen meer vijandigheid uitlokt. Dus koos men daar voor een positieve aanpak, samen met politie, straathoekwerkers en de buurtbewoners. Het resultaat is zeer goed.

In Antwerpen heeft men het De Koninckplein schoongeveegd, waardoor de daklozen en drugsverslaafden nu rond de Groenplaats voor overlast zorgen. Je moet die mensen niet wegjagen, je moet hen opvangen en hun problemen trachten te verhelpen. Dat vraagt allemaal wat meer moeite dan boetes uitschrijven en met de spierballen rollen, maar het werkt tenminste.”

RL: En toch is er grote politieke overeenstemming over de GAS-boetes.

LLESHI: “Alleen Groen en PVDA morren erover. Groen is tegen de uitbreiding en de verlaging van de leeftijd. PVDA is volledig tegen GAS-boetes. Het is bedroevend dat socialistische burgemeensters als Patrick Janssens en Daniël Termont zelfs pleiten voor boetes vanaf 12 jaar. De politiek zwicht massaal voor populisme en repressie. In de VS hebben ze dit jaar meer geld uitgegeven aan gevangenissen dan aan hoger onderwijs. Is dat de maatschappij die we willen?”

Interview door Raf Liekens

Uit P-Magazine dinsdag 09/10/12

https://blerilleshi.wordpress.com

https://www.facebook.com/Bleri.Lleshi

Twitter @blerilleshi

2 thoughts on ““De harde hand werkt niet” interview P-Magazine

  1. Verdraagzaamheid en mekaar tegemoet komen zou inderdaad heel wat meer oplossen. Déze maatregel roept bij mij spontaan het beeld op van de Jodenvervolging. Het zal wel naïef klinken, maar kan men niet beter sportmanifestaties in sportzalen organiseren – waar de jongeren hun energie kwijt-kunnen in de wintermaanden, met mensen die hen “positief” kunnen begeleiden, zoals sportmensen, jongerenwerkers en straathoek- werkers bijvoorbeeld – i.p.v. steeds “boe” te roepen. Het is zo jammer van alle moeite die jongerenwerkers en straathoekwerkers zich opleggen, om terug bij “àf” te belanden door de besluiten en de mogelijkheid tot willekeur van hen, die àlmachtig blijken. Is het echt onmogelijk om met de jùiste mensen aan tafel te gaan zitten en de jongeren te motiveren om er een positieve wending aan te geven ? Dat moet toch kùnnen ? Het zal natuurlijk meer moeite kosten, maar dan wordt ons belastingsgeld tenminste voor één keer positief benùt!

  2. “Evenzo voor Daklozen” … en ik schrijf dit woord zeer bewust met een grote “D”. Deze mensen vragen vooral een stukje respect … dat is nèt zo hard nodig als het brood wat we eten. Men belandt niet zòmaar aan de rand van de maatschappij … maar véélal net dòòr die maatschappij met al haar verplichtingen en al haar kìlheid! Ons hoofd daarvoor in ‘t zand steken is wel het makkelijkst natuurlijk – hen wegjagen evenzeer – maar wèl heel erg laks. Misschien is het hoog tijd om ons “allemààl” wat bewuster te gaan opstellen … erover nadenken, is een eerste stap. Morgen horen we d’r misschien zèlf wel bij, want daar is ècht niet veel voor nodig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s