Home

AANLEIDING

Begin dit jaar publiceerde politiek filosoof Bleri Lleshi een kort essay over engagement. Daarin doet hij een oproep om via engagement een plaats in te nemen in de wereld. Om niet langer te leven als toeschouwer, maar veeleer als deelnemer. “Gezien ik het concept nooit op een bewuste manier heb onderzocht, er over heb gelezen of er zelf maar bij heb stilgestaan,” schrijft hij “lijkt het me aangewezen om dat nu eens te doen.” Met Demos beamen we de noodzaak van deze vraag. We nodigden Bleri daarom uit als gastheer voor deze DemosDate over engagement.

AANZET

We leven in harde tijden. Tijden die nu al een aantal decennia gedomineerd worden door een doorgedreven neoliberaal marktdenken. Een kleine groep in onze samenleving geniet van alle voordelen, terwijl de ongelijkheid, uitsluiting en armoede – crisis na crisis – groter worden.

Behalve crisissen op sociaal, economisch en politiek vlak hebben we ook te maken met een crisis van de mens zelf. Het martkdenken is een regelaar geworden voor de samenleving. Individualisering, competitie, het ‘elk voor zich’ discours… het maakt onze wereld kleiner, we verliezen het grotere verhaal.

Het kan ook anders. Er is verontwaardiging en er is engagement. We kunnen makkelijk zeggen waartoe ons engagement dient, maar de achterliggende redenen kunnen we niet ze rap benoemen. Daarom nodigen we twee gasten uit. In gesprek zoeken we uit wat ze drijft. Waar komt hun verontwaardiging vandaan en hoe kunnen ze die in engagement omzetten? In een engagement voor zichzelf, voor de ander en hoe nemen we het mee op de werkvloer, in onze professionele praktijk?

DE GASTEN

Omar Ba is coördinator van Afrikaans Platform. Hij is al jaren actief in België rond verschillende thema’s zoals migratie, cultuur en participatie. Ba, die Afrikaanse roots heeft, volgt op de voet de ontwikkelingen in Afrika, vooral Senegal en West Afrika. Hiervoor heeft Ba als coördinator van Vila Cabral gewerkt waar de verhoudingen Noord en Zuid centraal staan. Hij is betrokken in verschillende projecten in steden zoals Antwerpen om migrantengemeenschappen en jongeren sterker te maken.

Rita Vanobberghen werkt als huisarts bij Geneeskunde voor het volk in Schaarbeek. Hiervoor heeft ze tien jaar lang in verschillende derde wereldlanden gewerkt. Sinds 1999 volgt ze hongerstakingen van sans-papiers in Brussel. In 2009 verkozen tot ‘beste huisarts van het jaar’ door de VUB en in 2011 als ‘Vlaamse huisarts van het jaar’ door Domus Medica. Momenteel is ze ook assistent op de vakgroep huisartsgeneeskunde aan de VUB. Vanobberghen is medeauteur van het boek ‘Kasama. Bevrijdende gezondheidszorg in Filipijnen.’

GASTHEER EN MODERATOR

Bleri Lleshi is filosoof, politicoloog, activist en documentairemaker. Zijn onderzoek is gericht op verscheidene thema’s, zoals identiteit, interculturaliteit, sociale ongelijkheid, neoliberalisme en Brussel. Momenteel schrijft hij een doctoraat over de strijd van de uitgeslotenen. Lleshi is gastprofessor filosofie en economie aan de Artesis Hogeschool Antwerpen. Hij schrijft regelmatig opiniestukken en recensies voor verschillende media. Als documentairemaker regisseerde Lleshi o.a Bxl stad zonder eigenaar (België, 2009); Belgikanen (België, 2010), Inspirerende Parcours (België, 2011) Protest voor het leven (2012) enBalkan Melange (2012). In april 2011 verscheen de tweede editie van zijn boek Identiteit en Interculturaliteit. Identiteitsconstructie bij jongeren in Brussel (VUBPress, 2010). Momenteel werkt hij aan het boek ‘De neoliberale strafstaat’ dat in het najaar bij uitgeverij EPO zal verschijnen.

  • Wat: Doordenken over engagement met Bleri Lleshi, Rita Vanobberghen  en Omar Ba
  • Wanneer: Donderdag 13 september 2012
  • Start-stop: 19:30 – 21:30
  • Locatie: Arabisch Cultureel Centrum – Verbondsstraat 2, 1210 Brussel
  • Deelnemen: gratis, reserveren a.u.b.
  • Reserveren:http://www.demos.be/ons-aanbod/demosdates/inschrijven-op-demosdate/

Documentatie

https://blerilleshi.wordpress.com

http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/01/10/een-kort-essay-over-engagement

https://www.facebook.com/Bleri.Lleshi

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s