Home

Geachte Mevrouw de Minister,

Beste mevrouw Milquet,

Ik schrijf u in verband met het recente schokkende politiegeweld in Brussel.

Een groep manifestanten van vooral Congolese Brusselaars kwam zaterdag betogen tegen het aanhoudende geweld in Oost-Congo. Ze geloven dat de Rwandese autoriteiten een rol spelen in de regio door allerlei rebellenbewegingen te steunen die de regio destabiliseren. Het is daarom dat ze hun betoging eindigden voor de Rwandese ambassade. Volgens politiewoordvoerster Ilse Van de Keere van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene is het daar tot incidenten gekomen. Men vermeldt er twee: ‘een vernield bushokje’ en ‘voor de Oegandese ambassade werd een blikje in de richting van het ambassadegebouw gegooid’.

Beide incidenten zijn jammer en te vermijden bij betogingen, maar ze zijn peanuts in vergelijking met het gewelddadige optreden van de politie tegen de betogers. Bewijs hiervan zijn de verschillende videobeelden van de media en van voorbijgangers, die tonen hoe ongenadig onze politietroepen slaan op mensen.

Vorig jaar schreef ik een open brief aan de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken mevrouw Turtelboom. Daarin vroeg ik rechtvaardigheid voor de jonge Ricardo die op weg naar een muziekfestival –een manifestatie tegen een gesloten asielcentrum- zwaar werd toegetakeld door de politie. Tot op heden heb ik geen antwoord ontvangen. Ondertussen is mevrouw Turtelboom minister van justitie geworden. Oh ironie!

Het voorbeeld van zaterdag is geen losstaand feit en dat weet u. Laat me een aantal voorbeelden noemen uit mijn gemeente: Elsene.

Ongetwijfeld weet u nog hoe de politie is opgetreden tegen de betogers in Matongé een aantal maanden geleden. Buiten proportie gewelddadig: er werden meer dan 50 klachten ingediend bij Comité P.

Een ander voorbeeld van op het Flageyplein, het grootste plein in Brussel. Een plein waar dagelijks honderden mensen samenkomen. Ik ben trots op die sociale mix die hier plaatsvindt. In al die jaren dat ik hier in de buurt woon en dagelijks passeer op het Flageyplein, zag ik slechts één keer een vechtpartij tussen een groep jongeren. Maar ik was wel getuige van het gewelddadig politieoptreden tegen de indignados, die zich hadden verzameld voor een open vergadering op het pleintje.

Mevrouw de Minister, bij de recente beelden over seksisme in onze stad in de reportage ‘Femme de la rue’ reageerde u terstond. U beloofde onder andere adminstratieve sancties in te zetten. Dat u de strijd tegen het seksisme aanbindt vind ik als burger een goede zaak.

Maar: kan u ook met dezelfde spoed reageren op het politiegeweld in onze stad?

Aanpakken van ontoelaatbaar seksisme is wellicht een complexe zaak. De aanpak zal veelzijdig moeten zijn en u heeft samenwerking nodig van ouders, school, omgeving en beleid. Politiegeweld daarentegen kan u bijna in uw eentje aan. Het gaat om geweld door politiemensen die de staat vertegenwoordigen. Zij moeten de regels en wetten die ze trouw hebben beloofd, respecteren en waarborgen. En u kan hen dat opleggen en de overtreders straffen of uit het korps gooien.

Als ik op de beelden zie hoe mensen worden geschopt, bespuwd en toegetakeld door degenen die ons moeten beschermen, dan vind ik dat onaanvaardbaar in onze rechtsstaat.

Als bevoegde Minister en als Brusselaar met wie ik de liefde en bezorgdheid voor onze stad deel, vraag ik u wat u gaat ondernemen tegen dit politiegeweld? Bent u van plan om hiertegen eindelijk ook de nultolerantie in te voeren?

Ik hoop op een antwoord.

Bleri Lleshi is politiek filosoof en mensenrechtenactivist

https://blerilleshi.wordpress.com

https://www.facebook.com/Bleri.Lleshi

foto’s: @youtube

Youtube beelden van politiegeweld bij de betoging op 28/07/2012

http://www.youtube.com/watch?v=GvloRijdnp0&list=UUVWwKelO6TJEHELMfPWGFBA&index=1&feature=plcp

Ricardo getuigt over agressie politie

http://www.youtube.com/watch?v=G85jPq6Y_1o

Repressie politie op Flageyplein 11/06/2011

http://www.youtube.com/watch?v=zwtK37-GD6k&feature=related

3 thoughts on “Nultolerantie voor politiegeweld

  1. Pingback: Nultolerantie voor politiegeweld « Dirk Lagast

  2. Pingback: De twee kanten van geweld « Bleri Lleshi's Blog

  3. Hetgeen ik hier lees en zie, heb ik zèlf – als brave burger – meegemaakt in Oostende, nadat een deur van een lingeriewinkel achter me uiteenspatte. Ik zou ‘s anderendaags opgenomen worden in het ziekenhuis voor een zware rugoperatie … de politie kwam (twee jonge snotneuzen : een vrouw en een man) die me in de boeien sloegen – niettegenstaande er door mij geen enkele vorm van verzet was – ik wist niet eens wat er gebeurde, maar was wel reeds gekwetst door de scherven van de glazen deur. (Net zoals een ruit van een auto door plotse t° wijziging kan “ontploffen” … ontplofte de deur) Ik had niet eens de kans om iets te zeggen, werd met m’n hoofd tegen het etalageraam geslagen – achteraf begrijp ik niet dat die heel bleef – en werd door de politie-snotneus naar de combi “gesleurd” terwijl hij me nog een trap gaf in m’n onderrug. De politie-vrouw stond erop te kijken! Er is diezelfde avond in het ziekenhuis een fractuur vastgesteld! Klacht bij “het comité P” heeft niets uitgehaald! Niemand had iets gezien !!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s