Home

In zijn jongste boek vertelt de Turkse-Nederlander Erdal Balci een verhaal over de confrontatie tussen het Oosten en het Westen aan de muren van Wenen. ‘De mooiste leugen’ **** is een roman over het lot van een man, over de liefde en over de zoektocht naar de eigen wortels.

Erdal Balci kwam op jonge leeftijd naar Nederland en besloot rond zijn dertigste om terug te keren naar zijn geboorteland Turkije. Daar schrijft hij regelmatig voor De Standaard en voor enkele Nederlandse kranten. Als je zijn roman leest, merk je dat het een meerwaarde biedt dat hij die twee werelden blijft combineren.

We schrijven 1683. Wenen maakt zich op om het gevreesde leger van de sultan af te weren. Dat grote leger is vooral bekend omwille van de Nieuwe Garde, die gevormd werd door soldaten die door de Ottomannen op jonge leeftijd werden weggehaald bij hun families, om ze vervolgens tot elitetroepen te trainen.

Tello is één van die soldaten. Naast enkele kleurrijke nevenpersonages – een schele gek en twee mannen die elk op zoek zijn naar hun vader – speelt hij de hoofdrol in dit boek. Maar er is ook Hendrik, een Hollandse violenmaker die alle hoop en levenswil kwijt is. Het feit dat het leger van de sultan de stad omsingeld heeft, laat hem koud. Meer zelfs, hij kijkt uit naar de confrontatie, want zijn grootste wens is te sterven. Eerst wil hij nog een groot meesterwerk maken, want enkel als je iets blijvends maakt, ben je een man. Hendrik begint te bouwen aan een grote viool van het beste hout.

Balci laat de verschillende verhaallijnen bij Hendrik samenkomen. Daarbij neemt hij alle tijd om de verschillende personages en hun belevenissen tot in het kleinste details te bespreken. Hij loodst zijn lezers langs allerlei plekken, gaande van Utrecht, waar hij is opgegroeid, tot de kleinste Turkse dorpen. Door deze trage aanpak is ‘De mooie leugen’ een weldaad om lezen. De verteltrant van deze roman is innemend mooi. Balci laat zien dat hij een erg getalenteerde verteller is. Bovendien weet hij zijn kennis van het Westen en het Oosten knap te vermengen in een verhaal.

Zoals de titel al doet vermoeden wordt er wat afgelogen in ‘De mooiste leugen’. Het boek staat vol tragedies, maar Balci staat er op om de lezer hoop mee te geven. Zo vertelt hij het mooie verhaal van een verwende boom die eerst moeilijk groeit, maar uiteindelijk stevig wortel schiet. Deze roman staat bol van zulke vertellingen, maar op het einde slaagt Balci er toch in om de wirwar aan verhalen tot een mooi einde te breien.

Ons enige punt van kritiek is dat niet alle stukken van een even hoog niveau zijn. Toch kan dat niet beletten dat wij ‘De mooiste leugen’ een van de betere Nederlandstalige boeken van het jaar vonden.

Bleri Lleshi
© Cutting Edge – 13 juli 2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s