Home

De zesde editie van Balkan Trafik staat in de steigers. Het ziet er veelbelovend uit. Geen grote namen zoals Goran Bregovic deze keer, maar wel een resem schitterende bands uit de Balkan. Het wordt een ontdekkingstocht.

We konden tijdens de vorige editie genieten van de rijke Balkan muziek in het gezellige Le Rembetiko Kafe en in Kabaret Manouche. Gezien het succes dit jaar komt er een uitbreiding met Sevdah Kafana waar Bosnische muziek in de kijker wordt gezet. Een aanrader want in Balkan zijn de Bosniërs befaamd voor hun muzikale talenten.

Op vrijdag 13/04 verwacht u al een stevige dosis muziek. Ensemble Dropulli Gjirokastër brengt het beste van traditionele muziek uit het zuiden van Albanië. We kijken uit naar hun gast die ze meenemen naar Brussel, Josif Shukallari de meester van de Albanese klarinet. Vervolgens staat Zongora op het podium, een Brusselse band die onlangs nog een sterk album heeft uitgebracht. Ze zijn de ideale band om de mensen in de stemming te brengen voor wat diezelfde avond op de agenda staat.

Eerst krijgen we Band of Gypsies met Taraf de Haïdouks en Koçani Orkestar. Hun vorige optreden in AB zorgde voor een waar vuurwerk. En er is meer want de Amsterdam Klezmer Band, een vaste waarde met meer dan 1000 live optredens op hun conto, staat eindelijk op het podium van Balkan Trafik. Voor wie het langer volhoudt is er een mooie verrassing. Om 2u ’s nachts speelt Dejan Lazarevic Orkestar, de winnaar van het befaamde Guca festival.

Zaterdag 14/04 begint wat vroeger en rustiger. Xheladin Zeqiri staat in Macedonië en omliggende landen bekend als één van de beste zang- en dansgezelschappen. Al 65 jaar treden ze op overal in de wereld. Nadien volgt Choir Hazreti Hamza uit Bosnië, een 15-koppig koor dat een rijke repertoir aan liedjes brengt, gaande van religieuze liederen tot sevdah. Vervolgens wordt het tempo een beetje opgevoerd met één van de betere bands van het moment in België, Orchestre International du Vetex. Albanië is sterk vertegenwoordigd in deze editie met nog een tweede naam: de Koprulu of Berat, met traditionele en Roma muziek om van te smullen.

Nog op de agenda zaterdagavond en wellicht één van de hoogtepunten van deze editie, is het Balkan Trafik Clarinet Project met o.a Ivo Papasov, Josif Shukallari, ‘King’ Ferus Mustafov en de Hongaarse cimbalomvirtuoos Kálmán Balogh. In België onbekend, maar in Kosova, Albanië razend populair, is Jericho, één van de beste underground bands op dit moment. Een absolute aanrader.

Behalve de top muzikale selectie is er ook film. Zondag 15/04 is het Balkan Cinema dag. Tijdens deze editie heeft de organisatie gekozen voor een strak maar hoog kwalitatief programma. Onder andere films van Mila Turajlic en Emir Kusturica.

Verder zijn er talrijke interessante workshops, expo’s en andere ontmoetingsmomenten waar u meer te weten kan komen over de diversiteit in de Balkan. En dat in hartje Europa, Brussel, in het mooie Paleis voor Schone Kunsten.

Het wordt een editie van kruisbestuiving waar uitbundige blazers en toeters samensmelten met melancholische zangen en dansen.

 

Bleri Lleshi is muziekjournalist

https://blerilleshi.wordpress.com/

http://www.facebook.com/Bleri.Lleshi

twitter @blerilleshi

 Meer informatie:

www.balkantrafik.com

www.bozar.be/balkantrafik

One thought on “Balkan Trafik – Een kruisbestuiving

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s