Home

Mensen zonder papieren zijn één van de meest uitgesloten en uitgebuite groepen in onze samenleving. Zonder papieren, zonder rechten en in volle economische crisis blijft hen slechts één keuze: de hongerstaking.

Al 72 dagen zitten 23 sans-papiers in hongerstaking in een verlaten gebouw aan de VUB. Vóór het gebouw passeren dagelijks honderden studenten op weg van hun kot naar de lessen. En ook duizenden auto’s die op de Triomflaan de eerste meters richting Brusselse Ring rijden. Voor al deze mensen gaat het leven voort.

Niet voor de hongerstakers. Hun leven is al maanden stilgevallen. Hun leven durven ze niet langer een leven te noemen. Vandaar ook dat ze in hongerstaking zitten. Ze willen ons laten zien dat ze bestaan, dat ze leven. Ze willen een aantal basisrechten verkrijgen, want wat is het leven waard als de samenleving niet eens erkent dat je bestaat?

Voor ons moeilijk voor te stellen, voor mensen zonder papieren een harde realiteit. Een realiteit die ze niet langer kunnen en willen dragen. Dagelijks uitgebuit worden door werkgevers die hen onmenselijk behandelen. Vaak 12 tot 14 uur werken tegen 3-4 euro per uur. Elk moment van de dag met schrik leven om opgepakt te worden. Want als je geen papieren hebt, heb je geen andere keuze dan werken in het zwart.

Wie hier profiteert is de werkgever, want die betaalt de laagste mogelijke kosten. Wie hier verliest zijn de sans-papiers, de staat en wij de belastingbetalers, want terwijl wij  van de hoogste belastingen ter wereld betalen, gaan werkgevers die de sans-papiers uitbuiten vrijuit.

Nochtans horen we niemand die over deze werkgevers spreekt. Noch over de huisjesmelkers die de sans-papiers in erbarmelijke woonomstandigheden laten leven tegen hoge huurprijzen, omdat ze weten dat deze mensen nergens terecht kunnen zonder papieren. Ook horen we geen geklaag over de overheid die haar verantwoordelijkheid ontloopt in de bestrijding van uitbuiting en onrecht. Wat wij wel horen is dat de sans-papiers hier geen toekomst hebben, dat ze profiteurs zijn en dat ze aan chantage doen door in hongerstaking te gaan.

Het is makkelijk voor staatssecretaris Maggie De Block, bevoegd voor asiel en migratie, om te zeggen dat deze mensen in ons land ‘geen toekomst hebben’. Waar was zij en waar waren haar collega’s toen deze mensen werden uitgebuit? Een aantal onder hen verblijven en werken al tien jaar in ons land. Ze hebben in die tijd de zwaarste banen gedaan tegen de laagst mogelijke lonen. Werk dat wij niet meer willen doen. Ze hebben hun bijdrage geleverd. Toen de economische crisis hard toesloeg, stonden ze op straat, letterlijk en figuurlijk.

Op geen enkele manier hebben ze van onze staat geprofiteerd. Hoe kunnen mensen zonder papieren en zonder rechten van de staat profiteren? Kan iemand ons dat uitleggen? Het is net andersom. Denk maar aan de schoonmakers bij de NMBS -voor 99% in de handen van Belgische staat- die als uitschot werden behandeld. Pas kwam in het nieuws in welke werkomstandigheden ze werkten: lage lonen, overuren en geen recht op pauze of vakantie. Wie is hier de profiteur?

‘De hongerstaking is chantage’, hoor je vaak bij monde van de politici en andere burgers. Waarom? Wie zijn ze aan het chanteren? De staat die hen niet erkent? De staat die uitbuiting toelaat en soms zelf van deze mensen profiteert? Is zelfverminking – psychisch en fysiek- chantage? Wordt hun lijden gedragen door iemand bij de overheid of door één van de burgers van dit land?

De hongerstaking van de sans-papiers is geen chantage. Het is een ultieme daad van wanhoop. Ze willen laten zien dat ze bestaan. Ze vragen een aantal minimumrechten: een arbeidskaart C en een verblijfsvergunning van één jaar. De bevoegde staatssecretaris en de Belgische overheid gaan niet in op hun eisen, maar beweren wel de mensenrechten te respecteren en zelfs dat ze een menselijk asiel- en migratiebeleid voeren.

Op de universiteitsbanken van dit land leren we dat een aantal mensenrechten gelden voor alle mensen. Maar als je ziet hoe deze sans-papiers worden behandeld dan is dat een grote leugen. In de praktijk gelden ze alleen voor wie het Belgisch burgerschap heeft..

We zijn de hongerstakers dankbaar. Hun verzet tegen ontmenselijking, ongelijkheid en uitbuiting is voor ons een boodschap van verzet tegen het onmenselijke en onrechtvaardige asiel en migratiebeleid in ons land. Het is een laatste daad van ‘het lot in eigen handen nemen’.

Protesteren tegen onrecht, uitbuiting en onrechtvaardigheid. Protesteren om gezien, gehoord en erkend te worden en bereid zijn om hiervoor tot de dood te gaan, is één van de hoogste daden die mensen zonder papieren ons bieden. Deze mensen verdienen het recht om te werken en om te verblijven in ons land. Deze hongerstakers verdienen een toekomst zoals ieder mens in dit land.

Bleri Lleshi is politiek filosoof en documentairemaker. Woensdag (28/03) verschijnt op http://www.dewereldmorgen.be zijn reportage over de hongerstakers aan de VUB.

Uit De Morgen 26-03-12

https://blerilleshi.wordpress.com

https://www.facebook.com/Bleri.Lleshi

Iedereen is welkom om dit artikel te ondertekenen. Stuur uw naam, achternaam en titel naar hongerstakersvub@gmail.com

Zie ook de reportage  Protest voor het leven – Protestation pour la vie http://www.youtube.com/watch?v=9w1566gC65Y

 

Ondertekend door o.a:

Rita Vanobberghen, huisarts en begeleidt de hongerstakers aan de VUB

Daniel Alliët, priester Begijnhofkerk Brussel

Freya Piryns, senator Groen!

Eric Corijn, cultuurfilosoof VUB

Jean Paul Van Bendegem, filosoof VUB

Paul De Hert, jurist VUB

Fred Louckx, socioloog VUB

Marc Van den Bossche, filosoof VUB

Serge Gutwirth, jurist VUB

Dimitri Verhulst, auteur

Stefan Hertmans, auteur

Jeroen Olyslaegers, auteur

Fikry El Azzouzi, auteur

Chantal De Smet, ere-directeur KASK

Karim Zahidi, filosoof UGent

Michaël Vandebril, dichter

Dominique Villaert, directeur Victoria Deluxe

Guy Gypens, artistiek directeur Kaaitheater

Meryem Kanmaz, MANA

Saskia Van Nieuwenhove, journaliste

Chokri Ben Chikha, onderzoeker KASK

Lief Vandevoort, sociologe

Thomas Decreus, filosoof KUL

Ruben Claesen, hoofdredacteur De Moeial

Erol Baykal, historicus

Thomas Bellinck, theatermaker

Gerben Van den Abbeele, directeur strategie bij Casablanco vzw

Paul Willems

Ilse Hackethal, inhoudelijk coördinator Samenlevingsopbouw Antwerpen

Philippe De Cleen

Karen Smekens, studente

Maarten Loopmans, assisten professor KUL

Lieve Verheirstraeten

Marc Bruynseraede

Inan Asliyüce, politicoloog

Karen Nachtergaele, fotograaf

Stannie Geuns

Roos Vansteenkiste

Rosalia Remorie, gemeenteraadslid

Eric Feremans, toondichter

David Van der Maat

Pat Demaret, leraar

Kristof Van Hooymissen, muzikant

Kevin Van Den Panhuyzen, student

Ahmet Yilmaz, sociaal werker

Marloes de Hoon, studente VUB

Asli Dinc, studente

Zehra Tekin

Nordine Saïdi, woordvoerder Egalité

Laurette Vankeerberghen, auteur

Dafinë Blakçori, studente VUB

Kadija Leclere, réalisatrice

Peter Van Rompaey, artistic director Muziekpublique

Kaatje Van Damme

Enise Hosaf, studente

Jaco Van Dormael, cineaste

Arbër Halili

Sam Mampaey, projectmedewer d8 vzw

Ahmet Krasniqi, student

Fitore Qollaki, studente

Kujtime Pajazitaj, student

Philippe Sireuil, metteur en scène

Duron Corine, Enseignante

Silvija Bašić, juridisch medewerker

Luc Gubbels, regisseur

Massimo Bortolini, citoyen

Benoit Dhondt, advocaat

Nathaniël Bovin, voormalig hoofdredacteur De Moeial

Richard Steegmans, dichter

Zeynep Balci

Christophe Calis, moraalfilosoof

Nico Lippens

Mitta Van der Maat,  actrice

Erik Demeester, Vonk

Anabel Craps, studente

Hans Dewitte, kleinVerhaal

Nicolas Guisset

Dietrich Muylaert

Advertisements

3 thoughts on “Hongerstaking is geen chantage

  1. Eindelijk iemand die het durft zeggen hoe het is. Respect voor de ondertekenaars. Graag onderteken ik mee.

  2. het wordt hoog tijd dat er terug wat plaats komt voor menselijkheid als norm op alle vlakken in plaats van geld- en stemgewin; zijn er nog politiekers die dat kunnen? enkel vanuit menselijkheid kan er een juiste screening van deze hongerstakers gemaakt worden

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s