Home

Mevrouw de Staatssecretaris,

Waarde collega,

Toen ik gisteravond met de fiets terugkwam van de hongerstakende mensen zonder papieren aan de VUB, was ik aan het nadenken over hoe aartsmoeilijk uw baan wel moet zijn, en hoe ik absoluut niet in uw schoenen zou willen staan. U moet beslissingen nemen die het leven van velen volledig overhoop halen, die hun jarenlang gekoesterde dromen de grond in boren. U moet zich laten leiden door de wet en niet door uw hart.

Dan doe ik liever de medische opvolging en begeleiding van de hongerstakers, ook al is het met weinig middelen en na de werkuren. En ook al betekent het elke dag geconfronteerd worden met patiënten die er zienderogen op achteruit gaan. Maar het betekent ook werken met mensen die iets willen bereiken in hun leven en daar veel, heel veel voor over hebben.

Ik weet niet hoeveel Sans Papiers u ziet op uw praktijk in Merchtem, maar bij ons in Schaarbeek komen ze dagelijks over de vloer. Uitgebuit door hun werkgever, lange uren werkend voor een peulschil. Van dat hongerloon moeten ze een groot deel afstaan aan een huisbaas, in ruil voor een piepklein kamertje, met een gezamenlijk toilet op de gang. Een certificaat voor werkonbekwaamheid willen ze niet, want een dag niet werken is een dag geen loon.

Als collega huisarts zou ik u een officieel rapport moeten toesturen, een droge opsomming van dalende BMI’s, polsen en bloeddrukken, van stijgende percentages gewichtsverlies, van vertigo en asthenie. Ik zou u een lijst kunnen maken van alle kleine en grotere gezondheidsproblemen die zich voordoen en die door ons medisch team minutieus genoteerd worden in het medische dossier van de hongerstakers. Over hoe een klein wondje direct infecteert omdat hun weerstand zo laag is, een wondje dat dan snel een abces wordt dat moet gedraineerd worden. Over de aften of de tandproblemen door de veel te zoete thee die ze drinken. Maar daar bent u als arts toch al allemaal van op de hoogte. En vooral, daar heb ik even geen zin in.

Eigenlijk zou ik graag hebben dat u eens langskomt bij de hongerstakers aan de VUB. Niet om te helpen om de mensen medisch op te volgen, maar om hen uitleg te geven. Want de hongerstakers begrijpen het niet, en ik ben niet meer in staat het hen uit te leggen. Ze begrijpen niet dat u als arts en als vrouw niet meer begrip of interesse opbrengt voor hun zaak. Ze vragen niets meer dan hier legaal te kunnen werken, om te kunnen bijdragen aan de maatschappij. Daarvoor hebben ze soms dagenlang op de Middellandse Zee gezwalpt in een klein bootje, met enkel wat dadels als voedsel, of hebben ze een gevaarlijke tocht vanuit Turkije via de Balkanlanden achter de rug.

Maar als ik hen vandaag vraag naar wat er nu het moeilijkste was, beamen ze allemaal: de hongerstaking!

En toch gaan ze door…

Ik vraag u, Mevrouw de Staatssecretaris, kom eens kijken, kom met ze praten, kom hen uitleggen wat er verkeerd is met hun droom om een waardig leven te willen leiden.

Zij allen en ikzelf zouden dat enorm appreciëren.

Collegiale groeten,

Dr. Rita Vanobberghen is huisarts en doet onderzoek aan de VUB over de hongerstakers

copyrights foto Demoeial

Zie ook de reportage  Protest voor het leven – Protestation pour la vie http://www.youtube.com/watch?v=9w1566gC65Y

 

Lees ook:

https://blerilleshi.wordpress.com/2012/03/10/de-littekens-van-migratie/

Advertisements

10 thoughts on “Open brief aan Maggie De Block door huisarts Rita Vanobberghen

 1. “U moet zich laten leiden door de wet”?
  Niets staat haar De Block wettelijk in de weg om de sans-papiers te regulariseren!

 2. Bij katastofes zijn we gekend om solidair te zijn, maar mensen die de situatie in hun land moeten ontvluchten omdat ons economisch systeem
  hun land heeft ontwricht ,krijgen geen kansen, omdat we ons bedreigd voelen, en zich terugtrekken achter het excuse dat we toch niet iedereen kunnen helpen…
  Dat wordt ook niet gevraagd. Mensen met of zonder papier vragen enkel kansen te krijgen te bewijzen dat onze samenleving hen echt nodig heeft en zo een boeiende gemeenschap vormen.
  We zullen geen honderd jaar moeten wachten op het verdict van historici over deze tijd van uitsluiting en protectionisme (of zijn dat liberale beginselen?)

 3. Pingback: Lettre ouverte à Maggie De Block par médecin Rita Vanobberghen | ÉGALITÉ

 4. Ferm dat je het voor de zwaksten durft op te nemen… Hoorde in haar eerste interview dat ze het asielbeleid eens goed ging aanpakken. In de winter plaatsen bij creëren en de profiteurs naar huis sturen. Het is alleen maar erger geworden. Haar menselijke kant, berust niet op het medisch domein,maar op statistieken! Beste mevr. de staatsecretaris, cijfers hebben geen gelaat, niet meedwalen in de mogelijkheid om als een goede boekhouder te werk gaan en aan te tonen dat de balans in evenwicht is en dalend….dan haal je misschien op politiek, je slag thuis, maar je slagveld zal er enorm uit zien… veel succes op het werkveld, waar men je echt nodig heeft, rechts liberaal is toch nog niet=extreem rechts hoop ik…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s