Home

De woordvoerder van Sharia4Belgium is veroordeeld tot twee jaar cel. De rechter volgt het Openbare Ministerie. Inconsequente veroordeling.

Fouad Belkacem krijgt twee jaar cel. Een andere beklaagde één jaar effectief. Voor ‘aanzetten tot haat en geweld tegen niet-moslims’. Zelfs de formulering is stigmatiserend en stereotyperend. Het lijkt alsof Sharia4Belgium voor alle moslims haat en geweld predikt tegen de ‘niet-moslims’. Terwijl naar mijn mening dat wat Sharia4Belgium verkondigt, evenzeer is gericht tegen moslims. Toch tegen de overgrote meerderheid van de moslims in ons land, die de visie en het discours van die kleine groepering niet delen en van de hand wijzen.

De gewone moslims, weet u wel. Burgers die hun leven hier proberen op te bouwen. Ik zeg bewust ‘proberen’, want makkelijk is het niet als je weet waartegen je hier als moslim moet opboksen, gewoonweg omdat je religie de islam is en omdat jij of je voorouders een andere herkomst hebben. Moslims in België moeten vechten tegen veel structurele ongelijkheid en onrechtvaardigheid, tegen racisme en discriminatie. Daar bovenop heb je de toegenomen islamofobie. Het maakt niet uit in welke uithoek van de wereld een moslim iets uitspookt of uitkraamt, we kijken direct naar die in onze buurt.

We kijken of die van ‘ons’ ook niet zo denken. Want ook al leven we nu bijna een halve eeuw met hen samen, we zijn er toch niet gerust op. De realiteit toont dat velen contact met moslims niet eens aangaan. Dat wil niet zeggen dat wie geen moslims kent, geen mening heeft over de islam en de moslims. Zeker hebben ze die, en daarvoor hoeven ze niet eens met hun moslimbuur of -collega te praten. Clichématige tv-programma’s en de islamofobie-industrie geven toch voldoende informatie?

En, er is meer. Toeval of niet, die van Sharia4Belgium, zijn de lieveling van onze media. De media staan paraat om de nonsens van deze groep over te nemen en de wereld in te sturen. Als het dan zover is (en jammer genoeg is het vaak zover) dan verwachten veel Vlamingen dat elke moslim reageert. Ze willen zekerheid en ze willen het van jou horen, ook al heb je er niets mee te maken. Ze willen horen dat je deze dorpsgekken sterk veroordeelt en er afstand van neemt.

De wereld op zijn kop! Als de katholieke fundis in actie komen zoals onlangs in Antwerpen of als de pedofilieschandalen in de kerk in het centrum van het nieuws staan,  komen de moslims dan vragen dat alle christenen publiekelijk reageren en zich daarvan distantiëren? Ik denk het niet. Kunnen we dus de volgende keer hetzelfde respect tonen? Niet meer, niet minder.

Maar dat is veel gevraagd als je weet hoe het spel wordt gespeeld in dit land. Het is hier: twee maten, twee gewichten. Die van Sharia4Belgium gaan we opsluiten, maar hoe zit het met de tientallen anderen (zoals Filip De Winter) die even gemakkelijk haat en geweld prediken? Hoe zit het met zij die geen kleine groepering van eerste klasse klunzen vormen, maar parlementsleden zijn van politieke partijen die al bijna 30 jaar lang een racistisch discours verkondigen? Deze hebben duizenden aanhangers en ze haalden bij momenten honderdduizenden stemmen. Niet te vergeten ook dat deze goed georganiseerde extreemrechtse partijen bovendien ook nog subsidies ontvangen van de staat om hun racisme en haat te prediken. En als er al eens een veroordeling kwam dan bleek even van naam veranderen voldoende te zijn om te ontsmetten. Geen sprake van celstraffen dus.

Sharia4Belgium is een actueel voorbeeld. Maar u zal ongetwijfeld herinneren hoe de politie en de justitie zijn opgetreden toen mensen zoals Dyab Abou Jahjah harde taal spraken.

Dat is dus de gelijkheid voor de wet in de rechtszaal in ons land. Dit is de rechtvaardigheid die onze rechterlijke macht garandeert.

We doen alsof we een tolerante samenleving zijn die diversiteit als verrijking ziet, maar in feite zijn er allerlei constructies tot stand gebracht die ongelijk en onrechtvaardig zijn. Bovendien worden de constructies van het systeem gehanteerd om bepaalde groepen in de samenleving eeuwig te blijven viseren en om racisme als een inherent deel van het systeem te aanvaarden.

De media, of ze nu willen of niet, spelen hierin een belangrijke rol. Kijk maar in De Standaard van vandaag (11/02) hoeveel ruimte Fouad Belkacem krijgt. Wanneer hebt u, waarde lezer, de moslims of de islam zoveel krantenbladzijdes in beslag zien nemen met iets positiefs over de moslims of hun religie? Er zijn duizenden moslims en tientallen organisaties die zich volop inzetten in deze samenleving voor wat ons dierbaar zou moeten zijn, namelijk gelijkheid en rechtvaardigheid. Maar die verhalen vindt men blijkbaar niet ‘interessant genoeg’ bij de media.

Dit zegt veel over onze journalisten en onze media.  Ze blijven steeds weer hetzelfde stereotype beeld naar voren brengen. Zelfs met de neus op de feiten gedrukt, blijven de meeste journalisten die negeren en blijven ze hun rol ontkennen.

Vele journalisten en redacteurs in ons land zien zichzelf als kritische progressieve geesten maar zijn in feite provinciale bobo’s.

Bleri Lleshi is politiek filosoof

https://blerilleshi.wordpress.com

https://www.facebook.com/Bleri.Lleshi

Lees ook:

https://blerilleshi.wordpress.com/2011/12/17/de-media-en-sharia4belgium/

4 thoughts on “Twee maten, twee gewichten

  1. “[…] ze haalden bij momenten honderdduizenden stemmen.”

    En daarom dat men tegen FDW niets kan/zal ondernemen: Politiek onschendbaar, in meer dan één betekenis van die uitdrukking.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s