Home

Tussen werkelijkheid en illusie

‘De minachting’ is de grote roman van de Italiaan Alberto Moravia. Hoewel de roman wereldberoemd werd door de verfilming van Jean-Luc Godard met Brigitte Bardot en Michel Piccoli in de hoofdrollen, is hij nu pas in het Nederlands vertaald.

Het boek opent met het verhaal van een gewoon koppel. Ricardo droomt ervan om toneelstukken te schrijven. Hij is niet zo lang geleden getrouwd met Emilia, een typiste van een lagere klasse, die er genoegen mee neemt om huisvrouw te zijn. Ze verlangt dan ook naar een huis en vooral naar het thuis dat ze nog nooit heeft gehad. Ricardo wil de droom van zijn grote liefde waarmaken. Daarom offert hij zich op en koopt hij een appartement. Om de hypotheek te betalen werkt hij tegen zijn zin als scenarioschrijver. Erg goed verdient dat niet en er is niet veel werk. Op een dag ontmoet hij Batistta, een succesvolle producent in de Italiaanse filmwereld. Deze ontmoeting zal grote gevolgen hebben.

Terwijl Ricardo volop bezig is met zijn scenario’s om de afbetalingstermijnen te halen en zo zijn vrouw gelukkig te maken, vergeet hij Emilia. Hij beseft niet wat er allemaal in haar omgaat en dat zet hun relatie onder druk. Emilia wil niet langer in dezelfde bed slapen. Ze sluit zich volledig in zichzelf op. Zelfs zijn aanrakingen worden haar te veel. Haar liefde voor hem is in minachting veranderd. Eerst wil Ricardo dat niet aanvaarden, maar na verloop van tijd wil hij uitzoeken waar dat vreselijke gevoel van zijn vrouw vandaan komt. Waarom haat zijn vrouw hem terwijl hij alles voor haar doet?

Het antwoord op die vraag wordt een psychologische tocht naar de duistere kant van twee geliefden. Moravia beschrijft deze reis tot in de kleinste en vooral tot in de meest pijnlijke details. Zijn enorm schrijftalent toont zich wanneer hij concepten zoals liefde en minachting, maar ook werkelijkheid en illusie ontrafelt. De grenzen tussen die begrippen zijn vaak onduidelijk en de overgangen niet zo simplistisch en begrijpelijk als we als mensen zouden willen.

In ‘De minachting’ staat de liefde centraal. Een grote liefde verandert in een onmogelijke liefde, maar toch blijft ze als illusie bestaan? Waarom kiezen twee mensen voor dat drogbeeld? Ook daar geeft dit boek een antwoord op. Bij momenten is dat antwoord langdradig, maar misschien was dat wel de bedoeling van de auteur. Het is namelijk Ricardo die het verhaal vertelt en hij is een twijfelaar die te veel nadenkt. Zou het kunnen dat die eigenschap Emilia de gordijnen in joeg?

Het zijn zulke vragen die ‘De minachting’ tot een knappe roman maken die een vertaling naar het Nederlands zonder twijfel verdiende. Het boek dateert van 1954 en dat merk je aan de setting en de stijl. Desondanks is dit ook een tijdloze roman over menselijke gevoelens en hoe we daarmee omgaan. Waarschijnlijk zijn er wel betere werken over dit thema, maar ‘De minachting’ is zeker de moeite waard om te lezen.

Bleri Lleshi

Uit Cutting Edge 03-01-12

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s