Home

Zeven jaar geleden besloten twee studenten om een nieuwe cultureel ruimte het leven in te roepen in Brussel. In samenwerking met het Instituut Saint-Stanislas in Etterbeek konden ze een aantal lokalen van het instituut gebruiken om activiteiten te organiseren. Ondertussen zien deze oude lokale, die ooit zelfs als cinema werden gebruikt, er helemaal anders uit.

Onlangs nog zijn er renovatiewerken geweest. Financieel heeft Atelier 210 het niet makkelijk gehad maar ze hebben wel overleefd – tot nu toe. Langs Franstalige kant zijn ze ondertussen een merk aan het worden in Brussel. Langs Nederlandstalige kant zijn ze zo goed als onbekend.

Jammer, want het is een mooi initiatief dat ondersteuning nodig heeft en bij Atelier 210 hebben ze een gevarieerd aantrekkelijk programma. Theater, kunst, muziek… je kan het allemaal vinden in hun programmaboekje.

Wat vooral bij blijft is de gemoedelijke sfeer, je hebt het gevoel dat je eerder in een gezellige dorpszaal bent dan midden de stad. Dat ze deze sfeer kunnen bewaren is een verdienste van de groep achter het project. Er zijn heel wat jonge mensen bij betrokken die vaak als vrijwilligers het project mee ondersteunen.

Kortom een plek om langs te gaan.

Dat is wat ik deed op donderdag 3 november. Arat Kilo, een Franse groep die ethio-jazz speelt, was te gast. Dankzij muzikanten als Mulatu Astatke is dit muziekgenre steeds populairder aan het worden. De mannen van Arat Kilo kunnen de vader van het genre niet evenaren, maar hun set was toch wel een heerlijke portie muziek.

Ze begonnen nochtans met zachte melodieën die eerder op de jazzy kant te plaatsen zijn. Af en toe de ethio-saxofoon die de leiding in handen nam. Meeslepende muziek die je vooral in gedachten laat bewegen.

Het was vanaf het tweede deel van het concert dat ze de jazzy beats achter zich lieten en dat de ethio-groove de rest van het concert domineerde. Met een nummer van Astatke werd de toon gezet voor meer dansbare muziek. Maar bij dit soort muziek gaat het niet om dat clichématige beeld van de energieke Afrikaanse muziek. Het is als het ware reismuziek. Een reis doorheen geluiden die tussen jazz en Ethiopische muziek een plek vinden waar je ten volle kan genieten.

Bleri Lleshi is muziekjournalist

Meer info:

www.atelier210.be

 www.myspace.com/aratkilozik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s