Home

Wie Braziel zegt kan niet anders dan aan samba denken. De meest invloedrijke dans- en muziekstijl die zich overal ter wereld heeft weten te verspreiden. Op zaterdag 15 oktober kwamen verschillende Braziliaanse artiesten een voorproefje geven in het Paleis voor Schone Kunsten. Het werd een mooie en bij momenten aangrijpende avond.

De groep Gafieira 8, gevormd door acht ervaren muzikanten uit Rio, zorgde voor sfeer in de gangen van Bozar. Brasiliero’s partout vanavond. Zo’n kleurrijke zaterdagen maakt Bozar niet vaak mee. Gafieira 8 mixen verschillende stijlen van muziek. Maar het is het traditionele repertoire van de gafieira, een muziekstijl uit de jaren 1940 en ’50 in Brazilië, die centraal staat. Af en toe springen meer hedendaagse melodieën in. Vooral de accordeon weet ons te bekoren.

Als eerste mocht Velha Guarda da Portela, een Braziliaanse groep opgericht in 1970, de Henry Le Bœufzaal  bezetten. De Braziliaanse Buena Vista Social Club worden ze wel eens genoemd. Een schitterende groep muzikanten die heel wat klassiekers boven haalden. De traditionele samba viel in smaak bij de honderden aanwezigen. Jair do Cavaquinho die zang en cavaquinho (een gitaarachtig instrument met roots in Europa) voor zijn rekening nam, nam het publiek op sleeptouw en de toon was gezet voor een heerlijke avond in Bozar. Het publiek kon niet langer dan een tweetal liedjes weerstaan. De vrije ruimtes in de indrukwekkende zaal werden gevuld met dansende mensen. Samba time!

Zangeres Paula Santoro mocht Mart’nália vervangen. Mart’nália had om medische redenen verstek moeten geven. Santoro begon haar carrière bij een rockgroep, maar ondertussen reist ze Europa rond als samba zangeres. Ze begon met wat rustige nummers maar het duurde niet lang voor ze overschakelde naar meer ritmische ritmes. Aan energie ontbrak het deze dame niet. Ze nam zelfs de tijd om even tussen het publiek te gaan dansen.

Maar het was zangeres Teresa Cristina die voor de meest aangrijpende momenten van de avond zorgde. Ze werd ontdekt in Lapa, in een van de vele wijken in Rio de Janeiro die bekend staat om haar bruisende en muzikale nachtleven. Daar speelt ze nog steeds en regelmatig deelt ze het podium met grote sterren als  Caetano Veloso en Marisa Monte. Op haar blote voeten in de Henry Le Bœufzaal was ze helemaal onder de indruk van de ontvangst in Brussel. Het publiek zong en danste mee. We waren ook toch wel wat van de kaart geveegd van deze talentvolle dame.

Europalia Brasil is nu echt gelanceerd en wel op een spetterende wijze. We kijken uit naar de concerten die de komende maanden zullen volgen.

Meer info

www.europalia.be

www.bozar.be

Bleri Lleshi is muziekjournalist

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s