Home

Het wordt feesten dit weekend in Brussel. Balkan Trafik is aan zijn vijfde editie toe en dat mag gevierd worden. Behalve blazers en toeters van onder andere Boban & Marko Markovic is er heel wat op de schotel. Balkan Trafik  is meer dan muziek.

Film en theater krijgen meer ruimte in het programma en er zit schoon volk daar tussen. Danis Tanovic (die een oscar kreeg voor zijn No Man’s Land) stelt zijn nieuwste film voor. En er is meer, Semih Kaplanoghu komt Bal voorstellen, deze film is de winnaar van de Gouden Beer in Berlijn vorig jaar. Bovendien vinden we op het programma ook een paar aangrijpende theaterstukken zoals Journal d ‘une Femme de Kosovo, dat geïnspireerd is op het dagboek van een Albanese menserechtenactiviste tijdens de oorlog in Kosovo.

En er is natuurlijk Goran Bregovic. Maar laten we eerlijk zijn, zonder zijn naam en faam geweld aan te doen, er is heel wat te ontdekken tijdens deze editie. Dus mocht je geen tickets meer vinden voor Bregovic, vind je hier een paar artiesten die je zeker moet ontdekken.

Boban & Marko Markovic hebben we al vermeld. Het is een van de beste live Balkan bands op het moment. Om te zweten moet je hier zijn. Cimbalomvirtuoos Kalman Balogh kruist de degens met Peter Rachlev, een andere meester die u van de rijke Balkan folklore muziek zullen laten proeven. Tussendoor kan u genieten van Tcha Limberger, een Belg die hoge topen scheert overal in Europa en tijdens Balkan Trafik carte blanche krijgt. En terecht. Wie hem aan het werk zag, die weet waarom.

Mag ik jullie ook twee vrouwen voorstellen, beide met een ongeloofelijke stem en muzikale achtergrond. De Bosnische Amira weet met haar stem te betoveren. Ze brengt traditionele sevdah-liedjes voor, die doorheen Balkan bekend zijn om hun melanchonie en finesse. Een heel andere stem, krachtig maar tegelijk gevoelig is de Albanese Elina Duni een andere aanrader. Verwacht meer dan folkloristische melodieën want samen met haar kwartet schept ze er een portie jazz boven op.

Als afsluiter van de muzikale tocht is er Raki Balkans Sound System, een Franse dj-duo die de hal Horta zal innemen en daarvan een dansvloer van maken tot in de vroege uurtjes.

Voor wie wat rustiger aan wil doen zijn er tientallen workshops, films, dans, animatie en nog meer. En er is ook de zondag natuurlijk met een aantal sterke films geproduceerd in Balkan. Neem dus aandachtig het programma door want dit is ongetwijfeld een van de beste festivals in Brussel. En het is niet toevallig want Balkan Trafik is zoals Brussel, een multiculturele en verrassende ontdekkingstocht.

Bleri Lleshi is muziekjournalist

https://blerilleshi.wordpress.com/

http://www.facebook.com/Bleri.Lleshi

 

 Meer informatie:

www.balkantrafik.com

www.bozar.be/balkantrafik

Highlights Goran Bregović Boban I Marko Marković Duman Amira Kálmán Balogh & Peter Ralchev Accordion All Stars met Ionica Minune, Peter Ralchev & special guest Saule Zdob Si Zdub Söndörgő Brassband Battle: Duvacki Orkestar Ekrema Mamutovica & Orkestar Braka Kadrievi Elina Duni Quartet Kabaret Manouche Rembetiko Kafe & Film – Workshops – Wine Bar – Electro Party – Balkan Bazaar

Datum en uur Donderdag 14 > Zondag 17.04.2011

Adres Paleis voor Schone Kunsten Ravensteinstraat 23 1000 Brussel

Prijs Donderdag 14.04: Film Cirkus Columbia €10 (kortingen mogelijk), Balkan Boat €16 (incl. 2 drankjes) Vrijdag 15.04: €30/20 (dagpas met/zonder voorstelling Margot van Goran Bregović), €10 na 01u00 Zaterdag 16.04: €18 (dagpas), €10 na 01u00 Zondag 17.04: €5/film, gratis met festivalbandje van vrijdag of zaterdag mits reservatie via bozar.cinema01@bozar.be (1 plaats per film voor max. 3 films)

Kortingen – 12 jaar: €5 – 26 jaar: 25% korting op alle prijzen + 65 jaar: 15% korting op alle prijzen

BOZAR info & tickets +32 (0)2 507 82 00- info@bozar.be – www.bozar.bewww.bozarblog.be

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s