Home

Je verliezen met je ogen open en jezelf pas terugvinden de dag nadien (of misschien later). Iets magisch heeft je gegrepen. Dat iets is de puriteit en simpliciteit die muziek als uitdrukking soms kan krijgen.

Zulke muziek maken Katrina Crishton en Gjovalin Nonaj, ook bekend als Duo Volkanik. Hun concert in de magische Brusselse La Samaritaine, een eeuwenoude kelder, waar het geluid al zijn natuurlijkheid kan behouden, leek op een ontwaken van de lente.

 

 

Niet zo maar een lente, maar een Balkan-lente die met alle kracht van melancholie en vooral melodie weet te betoveren.

Duo Volkanik speelt verschillende melodieën uit de Balkan. Het gaat om creaties vooral uit Albanië, gaande van folklore tot en met een aantal composities van belangrijke Albanese componisten zoals Agim Krajka.

Maar ook melodieën uit onder meer Bosnië, Roemenië en Bulgarije maken deel uit van het programma. Bovendien heeft Gjovalin Nonaj (een Brusselse Albanees) ook een aantal eigen composities toegevoegd die steviger en vulkanischer stromen.

Wat vooral opvalt tijdens het concert is dat beide muzikanten technisch enorm sterk zijn. Het melanconische is vaak terug te vinden in de Balkanmuziek, maar Duo Volkanik wist dit te combineren met nummers die energie uitstralen, zoals bijvoorbeeld nummers die gespeeld worden tijdens Albanese trouwfeesten.

Nonaj vertelde het publiek dat een paar van deze vrolijke nummers dienden om de miserie in de wereld te vergeten en even de muziek aan het woord te laten. Nonaj was duidelijk ontspannen en af en toe haalde hij wat humor boven wat de sfeer alleen maar gezelliger maakte.

Crishton daarentegen was volledig geconcentreerd op haar instrument. Het was alsof ze samen één waren geworden en het leek onmogelijk om die twee van elkaar los te krijgen.

Op het einde van de concert moesten de artiesten nog drie keer terugkeren, want het publiek kreeg maar niet genoeg van hen. En als kers op de taart had Duo Volkanik twee heel bekende Albanese melodieën bewaard, één uit het noorden van Albanië en ‘Lule bore’, een melodie die oud en jong in Albanië van buiten kent.

Ik hoopte dat er een cd te koop was, want deze melodieën wilde ik nog eens beluisteren. En geluk hebben wij, want Duo Volkanik heeft pas een cd uitgebracht waar al hun nummers opstaan. Het arrangement is gedaan door meester Nonaj. Als je de cd en nog beter Duo Volkanik ergens live te pakken kan krijgen, mis die kans niet.

Bleri Lleshi is muziekjournalist.

© pictures: Bleri Lleshi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s