Home

Verwarrende illusies

Plato is een van de meest gelezen filosofen in de westerse geschiedenis. Men beweert dat zijn boek De Republiek na de Bijbel misschien één van de meest gelezen boeken is. De keuze van KVS en De Enthousiasten om deze filosoof centraal te stellen in het toneelstuk Van Plato tot Nato is dan ook uitstekend. Een passage uit de Republiek is het vertrekpunt. In deze passage bant Plato schilders, dichters, auteurs… Volgens Plato behoort de macht aan de koningfilosofen. Hoe democratisch zijn deze koningfilosofen? Is de democratie zoek? Waar naartoe? En wat had Plato tegen de democratie? Hoe zit het met de democratie van vandaag?

Allemaal interessante vragen. Het uitgangspunt en het idee zitten dus goed. Het spektakel wordt geopend met een parodie op Plato. De spoedcursus Van Plato tot Nato is begonnen. Een centraal figuur in dit toneelstuk is de Amerikaanse piloot en grootkapitalist, Howard Hughes. Wie is die man, bent u zich misschien aan het afvragen? Wel dat vroegen wij ons ook af en achteraf bekeken veel van de toeschouwers. Dat er een niet zo’n bekend figuur centraal komt te staan is op zich niet zo problematisch maar de link tussen Plato en Hughes is onduidelijk. Het verhaal van Hughes blijkt onvoldoende om de sterke boodschap van Plato helder naar voren te brengen. De kritiek van de democratie vandaag en de illusies daarrond hadden ongetwijfeld met andere figuren die meer actueel zijn verbonden kunnen worden. Het begin van het theaterstuk was nogal statisch en militaristisch, terwijl het einde veel meer brulesk.

Er is veel dialoog tijdens dit toneelstuk. En toch is er weinig inhoudelijk dat gegrift blijft op het geheugen. Er zijn te veel lijnen in het verhaal gestoken, die elkaar niet kunnen vinden. In plaats van voor een geheel te zorgen, zijn ze eerder een aanleiding tot verwarring. En het heeft niet zo zeer te maken met het feit dat deze filosofische ingewikkelde dialogen zijn, want ook al heb je de nodige filosofische achtergrond, blijft dit een onsamenhangend toneelstuk. De nabespreking met een aantal van de auteurs bleek verheldering op een punt te brengen; dat ze zelf ook niet zo goed wisten hoe ze de illusie van democratie bij het publiek op een duidelijk manier konden overbrengen.

 

Met Willy Thomas, Mieke Verdin, Dirk Van Dijck, Ryszard Turbiasz, Johan Dehollander, Kristien De Proost, Wim Willaert, Charlotte Van Der Meersch, Robbie Cleiren

Productie KVS & De Enthousiasten voor het Reële & Universele VZW

Meer informatie:

http://www.kvs.be/index2.php?page=program&discipline=&vs_id=514

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s