Home

Afrocubism is een oud droomproject dat uiteindelijk pas dit jaar vorm heeft gekregen. Al in 1996 was het idee geboren om muzikanten uit Mali en Cuba samen te laten spelen. Uiteindelijk viel dat project in het water, maar wat daaruit kwam is ons allemaal, of zeg maar de meeste van ons, goed bekend: Buena Vista Social Club. Deze gasten hebben naam en faam gekregen in de hele wereld.

Eliades Ochoa, een schitterende guitarist, wereldbekend door zijn optredens met Buena Vista Social Club heeft de leiding genomen over de groep artisten die nu dus Afrocubism is gaan heten. Ochoa laat het allemaal varen op het podium. Hij is niet de type muzikant dat veel aandacht vergt, maar misschien en wat meer energieke en interactieve leider zou geen slecht idee zijn.

Er zijn heel wat andere bekende namen met een rijke geschiedenis op hun naam. Op elektrische guitar speelt Djelimadi Tounkara dat nog steeds het beste uit zijn guitaar weet te halen. Hij lijkt zijn plek in de band te hebben gevonden. Op ngoni luit speelt Bassekou Kouyate, nog een andere Malinees dat veel op het podium beweegt en wel het publiek opzoekt. Kouyate krijgt heel wat ruimte om zijn zin te doen. Dat kan niet direct gezegd worden over Toumani Diabaté. Zijn kora klinkt niet zoals we het gewoon zijn. Het is te veel op de achtergrond en daar lijkt Diabaté zelf ook niet gelukkig mee want als er nu een man is die wel weet hoe met het publiek communiceren dan is hij het. Dat heeft Diabaté in andere optredens hier in België laten zien. Zijn sterke optreden vorig jaar aan Flagey zindert nog na.

 

Behalve de vaste band van Eliades Ochoa is er ook Malinese zang van niemand minder dan de legendarische Kasse Mady Diabaté. Talent genoeg op het podium om Bozar te entertainen. Uiteindelijk zijn de verwachtingen niet volledig gelost. Vooral het begin van het concert was nogal stroef. Behalve Tounkara en Kouyate zocht de rest van Afrocubism nog op ritme. Misschien waren de verwachtingen te hoog gegrepen. Het moet wel gezegd worden dat zodra een aantal meer bewegende nummers gespeeld werden, nummers die een beetje bekend klonken in de oren, een deel van het publiek de stoel verliet om dichterbij deze grote mannen te komen.

Want ook al was dit optreden niet zoals we het verwacht hadden er bestaat geen twijfel dat deze band binnen de kortste tijd meer op elkaar zal worden afgestemd en veel overtuigender zal klinken. Het zal dan vooral zoeken zijn naar de juiste verhouding tussen de verschillende instrumenten, met speciale aandacht voor de kora en wie zal de interactie met het publiek verzorgen. De reeks concerten dat ze gepland hebben voor de volgende maanden is een goede zaak om hier verandering in te brengen. Laten we dan hopen dat ze nadien in België terugkomen.

Bleri Lleshi

 

Meer informatie:

http://www.worldcircuit.co.uk/#AfroCubism

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s