Home

Fredy Massamba, een van de opkomende muzikanten in de Brusselse scène, mocht het voorprogramma verzorgen van het concert van Dub Inc. in Botanique. Met maar één laptop en één gitarist wist hij het publiek beetje bij beetje warm te krijgen. Het was goed, maar het publiek zat toch nog ongeduldig te wachten op de mannen uit Saint-Etienne.

Dub Inc. die nu al 13 jaar meedraaien hoeven niet veel introductie. Het optreden begon met een aantal nummers van het nieuwe album Hors controle. Dub Inc. heeft bewust gekozen voor deze titel als een reactie op de toenemende controleangst in Frankrijk. Misschien bij deze ook iets over het album vertellen. In vergelijking met de andere albums, zoals Afrikya, is dit album veel meer evenwichtig. Dit is dankzij de meer harmonieuse stemming van de twee zangers: Bouchkour en Komlan.

Terug naar het optreden. Het publiek bestaande vooral uit redelijk jong publiek (15-20 jarigen) en de hardcore fans, bleek in staat de teksten van de Dub Inc. liedjes bijna te reciteren. Het nieuwe album is maar tien dagen geleden uit gebracht maar een paar nummers zoals Tout ce qu’ils veulent, zijn nu al populair. De tekst van deze lied is een antwoord op het huidige discours van Sarkozy over de Franse identiteit. Het woord ‘identiteit’ en ‘ghetto’ bleven terugkomen. Deze muzikanten hebben gekozen om niet aan de kant te blijven staan, maar via hun muziek zich te engageren. Zoals Komlan zei: ‘een aantal van de liedjes in onze album zijn een antwoord op Sarkozy’.

Af en toe werd afgewisseld met andere oude bekende nummers. En toen ging het publiek helemaal uit de bol. Bij nummers zoals My freestlye of Méttisage was het jump. Naar het einde toe van het concert, dat trouwens gerust wat langer had mogen duren dan die strakke 1 uur en 20 minuten, verlieten ze het podium. Het geschreeuw van het publiek voor een laatste nummer haalde ze echter terug. Het publiek wist wat ze wilden horen: Rude boy time. Deze lied is ondertussen een hit op Youtube. Iedereen begon volle borst mee te zingen. Het publiek was voldaan.

 

Bleri Lleshi

Advertisements

One thought on “Muziek als engagement: het antwoord van Dub Inc.

 1. Hoi iedereen,

  Ik heb blerilleshi.wordpress.com gevonden via Google.
  Deze site ziet er goed en fijn uit!
  Ik wil graag ook zo een mooie site maken. Welke software heb je hier precies voor gebruikt? Mijn blogje ziet er nog leeg uit. 😦

  Bedankt

  Tot snel vanuit A’dam
  Willy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s