Home

Was het nu de haat of de liefde tegen het Westen?

Jean Ziegler staat goed gepositioneerd om een boek te schrijven over hoe men in andere delen van de wereld over het Westen denkt. Als speciaal gezant voor de Verenigde Naties heeft hij de hele wereld rondgereisd van Ethiopië, Nigeria tot Gaza, Bangladesh, Guatemala en Bolivia. In al deze landen is hij in contact gekomen met mensen van verschillende standen, religies en overtuiging. Zijn conclusie is hard: in grote delen van de wereld wordt het Westen gehaat.

In het boek ‘De haat tegen het Westen: het verhaal van de economische oorlog tussen arme en rijke landen’ gaat de auteur op zoek naar waarom het Westen wordt gehaat. Zijn eerste pitstop is de slavenhandel en het kolonialisme. De wonden lijken nog niet geheeld want volgens Ziegler is het collectieve geheugen van deze volkeren die eeuwenlang gekoloniseerd en onderdrukt zijn geweest, diep gekwetst. De cultur en de eigen identiteit van deze volkeren is vernietigd. Het is dan geen wonder dat de haat tegen het Westen gezegevierd heeft.

De arrogante en uitbuitende houding die veel Westerse landen nog steeds nemen richting ex-kolonies maakt dat de haat vaak alleen maar toeneemt. Ziegler gaat uitgebreid in op een speech van Sarkozy in Senegal, wat volgens hem een goede voorbeeld is van deze arrogantie. Maar er is ook nog een andere bron van ellende: de gemondialiseerde westerse orde. De werking van vele multinationals wordt uit de doeken gedaan en de auteur laat zien hoe organisaties zoals IMF en de Wereldbank het Zuiden nog steeds in armoede en ondergeschikte positie gevangen houden.

En dan hebben we nog China en India. In deze twee oprukkende wereldmachten worden miljoenen mensen onderdrukt gezien de economische concurrentie die men met het Westen moet aangaan. Dat is althans de stelling die de auteur verdedigt. De schending van de mensrechten kan ook niet onbenoemd voorbijgaan en het Palestijnse-Israeli conflict dient hier als een van de meeste frappante voorbeelden waar het Westen machteloos staat.

In de laaste twee delen van het boek analyseert Ziegler twee concrete voorbeelden nader. Het eerste voorbeeld is Nigeria dat werkelijk een haatfabriek is geworden. Oorzaak hiervan zijn, volgens de auteur, de plaatselijke peetvaders, corruptie, de dubbelzinnigheid en hypocrisie van het Westen. Het ander voorbeeld is dat van de breuk met het Westen. Het gaat om Bolivia of beter gezegd om Evo Morales die de eerste indiaanse president is in Zuid-Amerika. Morales heeft de trots aan zijn landgenoten teruggeven en lijkt besloten om de strijd tegen de armoede in zijn land aan te gaan. Bolivia is een land dat veel rijkdommen heeft maar tot onlangs in handen was van multinationals uit het Westen. Morales heeft hier een einde van gemaakt. Er blijven nog steeds veel moeilijkheden, maar volgens Ziegler is de revolutie in Bolivia een positieve zaak.

Het boek leest gemakkelijk en af en toe bots je op interessante informatie. De titel van het boek is echter ongelukkig, niet louter om het feit dat de auteur faalt om deze haat te presenteren, maar ook omdat hij uit het oog verliest hoe miljoenen mensen in deze landen het Westen als het ‘ideaal streefvoorbeeld’ zien. Dit is nu net veel meer problematisch. Bij elk hoofdstuk eindigt de auteur met ‘daarom de haat tegen het Westen’, wat redelijk irriterend is gezien het eigenlijk een lege uitspraak is. Dit boek lijkt eerder op eenzijdige dagboeknotities dan op een diepgaande analyse van een grote problematiek.

Bleri Lleshi

Uit: Cutting Edge 28-09-10

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s