Home

Esperanzah! verschilt van andere zomerfestivals in België. Dat heeft niet alleen met de muziek te maken, er hangt zo’n aparte chille sfeer die je op andere festivals niet vindt. Ook de ligging, de oude abdij van Floreffe, zorgt voor een warme en originele plek om muzikanten vanuit de hele wereld te verwelkomen. Zelfs de locatie van de campings is magisch. De camping familiale ligt op een heuvel tussen bomen en de grote camping langs de oevers van de rivier. Het festival wordt steeds groter, maar het slaagt erin om nog steeds gezellig te blijven.

Naast muziek is er nog heel wat te doen op het terrein van de festival. Zo heb je verschillende stands over muziek, films, cultuur en andere maatschappelijke en milieuorganisaties die de bezoekers op een spontane manier aanspreken. Naast jongeren zijn er ook veel kinderen en ouderen. De kinderen hebben zelfs hun eigen dorpje binnen de abdij waar ze zich kunnen amuseren.

Qua muziek stond heel wat op de schotel. De Chileense Chico Trujillo (**) is een van de meest succesvolle Zuid-Amerikaanse bands van de laatste jaren, maar in België zijn ze nog niet echt populair. Het publiek laten meedrijven op ska en cumbia beats bleek een moeilijk taak, maar deze band zien we zeker terug. (BL)

Zelfs Staff Benda Bilili (**) die onlangs op Couleur Café het publiek helemaal liet doldraaien kon hier de gezapige sfeer niet doorbreken en ze leken er minder zin in te hebben dan toen in Brussel. De festivalgangers keken tevreden naar de show, liggend in de tuinen van het klooster. (BL)

Maar toen we dachten dat dit een rustige nacht zou worden, kwamen de broers Mouss et Hakim (****) het podium op en zorgden voor een waar spektakel van zalige muziek en veel humor. De interactie met het publiek was buitengewoon goed. Mouss et Hakim, beter bekend als de zangers van de legendarische Zebda, werken samen met een aantal energieke muzikanten bij wie de nadruk vooral ligt op de akoestische gitaren en de arabische luit. Naar onze mening was dit de beste act van deze zomer tot zover. Mouss et Hakim is een kraker. (BL)

Zondag begon met Jaqee (***), voor ons een onbekende. Ze bleek direct de verrassing van dit festival te zijn. Ook al trad ze redelijk vroeg op, het publiek vond makkelijk de weg naar de ska, soul en reggaeritmes die uit deze band bleven stromen. We waren vertrokken voor een geslaagde dag want er was nog meer muziek. (BL)

Daar kwam Goran Bregovic en zijn Wedding and Funeral Orchestra (****). De superlatieven over Bregovic en zijn naambekendheid kennen we al. Al is er ook een grote groep die het moeilijk heeft met die commercialiteit van Bregovic. Zeg wat je wil maar samen met zijn band slaan ze een gat in de dansvloer. Bregovic is vooral een goede dirigent want leden van zijn orkest zoals Alen Ademovic doen het werk. Met zulke getalenteerde artiesten is het geen wonder dat die man hoge topen scheert. (BL)

De afsluiter van Esperanzah! 2010 was Bauchklang (***). Ze maken gebruik van enkel stem en micro en als je het niet ziet denk je dat een dj aan het werk is. Zoveel verschillende beats kunnen deze gasten fabriceren. Een uniek project. Jammer genoeg hebben ze gekozen om steeds meer zang te gebruiken, en dat gaat ten nadele van de beats waarvoor ze zo bekend zijn. Naar het einde toe van het concert besloten ze om het alleen maar met die beats te doen en gelukkig want dat was even nodig, die strakke stevige bass en beatbox beats. Volgend jaar zijn we terug. (BL)

Bleri Lleshi

Uit: CuttingEdge 9-08-10

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s