Home

UNDERGROUND VAN NTGENT

De economische crisis is bijna ‘voorbij’ en sommigen hebben het nog niet gevoeld of erger nog, ze weigeren over de crisis te spreken. En als er dan crisis zou zijn, dan komt het goed want dan kan men rekenen op het kapitalisme. Betere tijden en geld zijn terug in een mum van tijd.

Voor het toneelstuk Underground heeft Johan Simons zich gebaseerd op De contracten van de koopman, een tekst van Eline Jelinek gebruikt waarin zij een scherpe analyse van de financiële flirtjes van het kapitalisme maakt. “Ik begrijp helemaal niets van de economie”, zegt Jelinek, “net zomin als de talloze mensen die hun geld verloren hebben.” Dit is in feite doorgedreven bescheidenheid want het wordt al snel duidelijk dat ze veel over de economie begrijpt. Het toneelstuk aarzelt niet om al gauw de kijker mee te nemen op een reis waar niet het individu maar de groepen schuilgaand achter de financiële crisis ontbloot worden. Deze ontbloting is geen hapklare brok. En dan is het begin nog het meest heldere stuk. Hierin nemen kleine beleggers het op tegen bankiers. Maar dan opeens krijgen we engeltjes te zien die niet even gerechtvaardigd lijken te zijn als we wel denken. Terwijl ze een beter overzicht zouden moeten bieden, brengen ze juist zoveel inhoud en draai aan het verhaal van de crisis dat je werkelijk geen seconde mag missen van dit hele toneelstuk. Toch slagen deze figuren in hun opzet en blijft de achterliggende boodschap meer dan duidelijk: de crisis is eerst en vooral aan de mens te wijten en aan zijn onhandigheid met het geld.

Mensen lijken ingedommeld te zijn in een wereld die veilig en zeker is. Bij de minste tegenslag gaan ze panikeren. Het is een schok als er iets misgaat want dat is toch juist de bedoeling dat er in ons huidige systeem niets misgaat. Mensen willen veiligheid maar de kapitalistische markt biedt alles behalve veiligheid. De markt is zwak, “zelfs te zwak om te antwoorden”. Maar daar willen de mensen niets van geloven, ze willen niet de hele werking van die markt niet begrijpen. Wat zij willen is veiligheid. Maar aan wat staat die veiligheid in de neoliberale markt gelijk? Aan geld en materialisme die verschillende vormen kunnen aannemen en ons zo hard verzieken dat we alleen nog in die termen kunnen denken. Hoe wordt geld gecreëerd? Hoe maken we meer geld? Hoe betalen we geld? Voor deze vragen die we niet graag aan onszelf stellen, heeft Underground een antwoord klaar: “met geld dat niet bestaat”.

Wie heeft ons geld in handen? De bankiers. De logische verantwoordelijke. Underground graaft dieper en laat ons zien dat het complexer in elkaar zit dan het lijkt. Het geld dat niet bestaat en toch verwachten we dat het vermeerdert en vermeerdert… Wie is we? Bankiers, vakbondslui, arbeiders, alleenstaande moeders, studenten, huisvaders… Iedereen is verblind door geld, door hebzucht. Ja, ook jij, toeschouwer en lezer. Dit is onze samenleving, dit is wat wij er samen van gemaakt hebben en hiervoor zijn we allemaal verantwoordelijk. En het is nog niet gedaan. Want plots komt Hercules op het podium en hij zal gerechtigheid brengen. Maar hij lijkt wel snel van gedachte te veranderen en de kriebels van de neoliberale markt hebben hem ook te pakken gekregen. Zelfs hij kan er niet aan ontsnappen. De Herculessen onder ons zullen zelf de spil van het kapitalistische systeem worden, want ze zijn er altijd van overtuigd dat het kapitalisme het juiste systeem is of anders gezegd: als het niet het beste systeem is dan is het in elk geval het minst slechte en vooral het systeem dat zichzelf weet te redden.

Wat zonder geld? Kunnen we denken en leven buiten de kaders van geld? Kunnen de hedendaagse Herculessen ons redden van de wrede god: geld? Het toneelstuk Underground laat de toeschouwer niet zonder antwoorden. Ik zal ze hier niet verklappen. Underground is een gedegen toneelstuk dat wakker schudt. De timing kon niet beter zijn. Het acteerwerk is prima. Visiueel is het schitterend. Het verhaal is wat complex maar hier is er een oplossing voor. Op de website van NTGent staat heel veel informatie over het toneelstuk met o.a het programmaboekje. Dit even doornemen en je kan alles perfect volgen en van deze twee uur extra genieten en ongetwijfeld een stuk wijzer worden. Hoeft u meer waard voor uw geld? Volgens mij niet.

Uit: UrbanMag 22-12-2009

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s