Home

Eindelijk nog eens naar buiten, waar het theater zich altijd heeft afgespeeld. Met de hele groep toeschouwers gaan we op pad en gaan het metrostaion Yser binnen, net buiten de muren van KVS. Het is hier waar het echte Brussel opleeft: clochards, prostituees, migranten, culturele Vlamingen, nieuwsgierige toeristen…

Er heerst opwinding in de groep als we op het perron tegenover ons een show van slang en breakdance voorgeschoteld krijgen. In alle eenvoud en spontaniteit in elkaar gestoken door een hiphopper die van het station zijn eigen plek heeft gemaakt. Weer zo’n type met baggy kleren die zich de openbare ruimte heeft toegeëigend met zijn luidachtige monstrueuse radio. Twee tieners, toevallige toeschouwers, mogen mee voor de camera die alles aan het filmen is. Het gebruik van de camera hier neemt echt het spontane sfeer weg van de vertoning. ‘Ma place ici’ horen we terwijl de ene metro na de andere voorbijraast. ‘On s’ amuse bien’. Eigenlijk wel ja, maar als dit alledaagse ‘werkelijkheid’ was dan zouden dezelfde mensen hier langs mij eerder geïrriteerd dan geamuseerd zijn. Mais bon, on s’amuse. We moeten verder want er staan nog een aantal ontmoetingen op het programma.
We komen de ‘sauceman’ tegen die door velen niet eens herkend werd als deel van dit toneelstuk. Met een grote pot slijmerige saus en een brede glimlach biedt hij elke voorbijganger een vingertje saus aan, maar het lukt hem niet iemand te verleiden.
Aan een van de stoplichten bij de drukke kruispunten van Boulevard d’Anvers botsen we op een verzetstrijder die met een tarzanschreeuw de stad wil bevrijden van de drukte en het materialisme.
De volgende pitstop maak ik echter niet mee want MIVB Securité is komen opdagen. Iemand heeft ze blijkbaar op de hoogte gebracht over de taferelen in het metrostation. Ik laat de groep achter want ben benieuwd naar het vervolg. De vele geamuseerde chauffeurs langs de drukke weg net buiten de metrostation kijken mee naar de uitleg van de regisseur Ruud Gielens en de andere organisatoren bij de veiligheidsdiensten van MIVB. Dit maakt geen deel uit van het toneelstuk, en toch weer wel.
Rewind. Bijna deel twee van het toneelstuk vergeten. Ik loop snel terug, gelukkig ligt KVS hier geen 100 meter vandaan. Net op tijd terug voor de ‘binnenshow’. De zaal is intussen al volgelopen. Zes kleine podia met evenveel microfoons in een grote ronde cirkel van stoelen. On est parti. Het is druk. Stukken poëzie gegoten in slam, slang, rap en beatbox slingeren doorheen de zaal. Aan twee ogen en twee oren heb je niet genoeg want het gaat veel te snel. Kritiek, mimiek, beats, geschreeuw en dansbewegingen vliegen door elkaar. Buiten deze muren, daarbuiten in de stad gaat het nog sneller. En we moeten allemaal volgen want wie niet volgt is een looser. Een faler van formaat, want de stad wordt gemonopoliseerd door de gladde, strakke, vlotte en succesvolle bezetters. Ze hebben zich de stad toegeëigend. Ze hebben de stad bezet met allerlei beelden in kranten, op tv, langs de drukke wegen op reusachtige borden tot in binnenhuiskamers en op het wc. Het is druk vanavond, maar zo is de werkelijkheid. En wie niet kan volgen of het niet begrijpt, die heeft pech. En de pechvogels moeten zichzelf redden want de geslaagden hebben de handen vol met zichzelf.
Dit toneelstuk is een poging tot bevrijding van de verzopen dagelijkse realiteit in consumentisme en ‘welvarend’ kapitalisme. Het wordt een strijd waar onmacht en wanhoop gemetseld worden met hoop en het blijvende verzet. Beatboxen en hiphoppen met Van Ostaijen lest de dorst. Blij dat deze jonge diverse groep theatermakers, rappers, beatboxers en acteurs samen zijn gekomen en hun verzet uitdrukken.

Bezette stad, gezien in KVS op 27/02/10

Credits

KVS/Ruud Gielens

Tekst – Jeroen Perceval
Regie – Ruud Gielens
Acteurs – Ellen Schoenaerts, Pitcho Womba Konga, Kris Strybos, Joost Maaskant, Karim Kalonji, Serdi Alici
Productie – KVS

http://www.bezettestad.be/

 

Uit: Urbanmag 04-03-10

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s